G7 vil at det skal lages en beredskap som kan slå ned en ny pandemi innen 100 dager. Forslaget overser at viruset ble utviklet for at det skulle smitte lett og at kineserne eksporterte det med vilje.

Lørdag underskrives Carbis Bay-erklæringen, hvor det ramses opp en rekke tiltak. Britene vil opprette et senter som skal studere overføring av smitte fra dyr til mennesker. Dette er helt etter Kinas ønsker.

Samtidig varsler britiske myndigheter at regjeringen skal etablere et nytt dyrevaksinasjonssenter som skal jobbe med å hindre framtidige sykdommer fra å smitte fra dyr til mennesker.

G7 består av verdens største økonomier – USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Også EU er med på G7-møtet i det sørvestlige England denne helgen.

Viruset ble utviklet av Wuhan-laboratoriet, som var underlagt Kinas militære, i samarbeid med amerikanske forskere og Anthony Faucis institutt. Det er ikke kommet noen bevis for at det kom fra dyremarkedet i byen.

Hele verden må vaksineres.

EUs legemiddelbyrå mener at hele verden må få vaksinetilgang

Alle land i verden, også de som ikke har råd til det, må få tilgang på koronavaksiner, mener EUs legemiddelbyrås (EMA) leder Emer Cooke.

– Dette er ikke innenfor EMAs mandat, så jeg kan kun uttale meg fra et personlig ståsted, men jeg mener vi virkelig må sikre tilgang og tilgjengelighet på koronavaksiner i hele verden, ikke bare i landene som har midlene til å betale for vaksinene, sier Cooke.

Uttalelsene fra EMAs leder kommer etter at Storbritannia, som er vertskap for G7-møtet i England, har varslet at G7-lederne i helgen skal love å sette av 1 milliard vaksinedoser til fattige land.

Cookie sier i intervjuet med det franske nyhetsbyrået AFP at de nåværende vaksinene som er godkjent, er effektive også mot nye varianter av koronaviruset.

– Men det kan endre seg raskt, sier Cooke, som opplyser at EMA samarbeider med produsentene for å sikre at de er i stand til å tilpasse vaksinene på kort varsel hvis det skulle bli nødvendig.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.