Den amerikanske regjeringen har gitt det amerikanske legemiddelselskapet Moderna 176 millioner dollar for å utvikle en mRNA-basert influensavaksine som skal fungere mot fugleinfluensa. Dette melder BBC.

Selskapet sier at det ønsker å være «bedre forberedt» på folkehelsekriser, etter å ha lært av erfaringene med koronaviruset covid-19.

Fugleinfluensa er ikke en stor trussel mot mennesker, til tross for utbrudd hos fjørfe og storfe. Men eksperter ønsker en vaksine som kan rulles fort ut, i tilfelle viruset muterer og blir et problem.

Vaksiner som bruker mRNA-teknologi, som koronavaksinene fra blant annet Moderna og konkurrenten Pfizer også er basert på, kan produseres raskere, hevder BBC.

Forsker mener en ny «turbokreft» kan skyldes mRNA-injeksjonene

Norge hadde i 2022 største fall i for­ventet leve­alder siden annen verdenskrig

USAs regjering sier at ved å legge denne genetiske teknologien til sin verktøykasse mot pandemisk influensa, kan de være «kvikke og raske» i kampen mot fugleinfluensa.

Støtten på 176 millioner dollar, som kommer fra US Biomedical Advanced Research and Development Authority, skal brukes til å fullføre utviklingen og testingen av Modernas vaksine mot H5N1-fugleinfluensa.

Denne virusstammen har eksistert i årevis hos fugler – men noen andre dyr, inkludert storfe, har blitt smittet i nylige utbrudd. Noen tror at viruset en dag kan endre seg og begynne å spre seg lettere blant mennesker. Så langt er det derimot ingen tegn til dette.

Det har vært noen sjeldne tilfeller der mennesker har blitt smittet etter å ha kommet i kontakt med syke dyr.

Moderna startet tidlige tester av sin mRNA-vaksine mot fugleinfluensa i 2023, med voksne frivillige. Resultatene forventes seinere i år.

Stor overdødelighet skyldes ikke koronavaksiner, hevder FHI

Injeksjoner basert på mRNA-teknologi har også kritikere. Flere har stilt spørsmål ved om den store overdødeligheten man har observert i minst 47 land siden 2021 delvis kan skyldes mRNA-baserte injeksjoner fra blant annet Moderna og Pfizer.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.