Foto: Elena Tonon / Facebook.

Elena Tonons foto av sin far, restauranteieren Giuseppe Tonon, idet han får vite at regjeringen vil beordre alle italienske restauranter til å stenge klokken 18, har gått viralt på Facebook i Italia.

Italias regjering har på grunn av koronaepidemien gitt ordre til delvis lockdown frem til 24. november, og bekymringen står å lese i hele kroppsspråket til 70-åringen, som driver en restaurant i Veneto-regionen. Å stenge klokken 18 er ensbetydende med ikke å servere aftens, hvilket omtrent halverer omsetningen. Og forrige lockdown satte likviditeten på harde prøver for hele bransjen.

«Dette er pappaen min», skriver Elena, «en mann som har bygget seg opp fra ingenting.» Nå er han i ferd med å miste troen på fremtiden. «Dette er nådestøtet», frykter han. «Jeg er lei meg, og jeg finner meg ikke i det», skriver datteren. «Vi vil ha tilbake verdigheten», konkluderer hun og avslutter: «Vi skal klare det, pappa!». Hennes tæl og hengivenhet har rørt mange.

Det er ikke lett å forstå de omfattende tiltakene i Italia i denne runden. Det økende antallet som har testet positivt de siste to månedene, har så langt ikke gitt noen stor økning i antallet døde, slik tilfellet var etter bare én måned i vår.

Den svarte kurven viser antallet døde, den lyserøde antallet som i øyeblikket har testet positivt for korona, den grønne antallet friske og den røde summen av de tre andre. Grafikk: Il Sole 24 Ore.

De høye tallene skyldes nesten helt sikkert at det testes 5–6 ganger flere pr. dag nå enn i vårmånedene. De fleste smittede er også symptomfrie personer som ikke har høy alder.

Tiltakene virker således fryktbaserte. Hva om smitten skulle sive over i den eldre befolkningen nok en gang? Men mange eldre virker mer betuttet over utsiktene til sosial isolasjon enn til riskoen for å smittes.

Ikke alle reagerer like fredelig som Elena. I Napoli har det vært voldelige protester mot koronatiltakene, som av stadig flere oppfattes som verre enn problemet de er ment til å forebygge.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂