En kvinne tenner et lys for Samuel Paty på Place de la République i Paris den 18. oktober 2020. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Franske utlendingsmyndigheter avviste asylsøknaden fra faren til Samuel Patys drapsmann Abdullakh Anzorov i første instans i 2010 av manglende tiltro til flukthistorien hans. Ankeinstansen gav derimot familien opphold året etter, skriver Le Figaro.

Anzarov-familien forlot Tsjetsjenia i 2007, og på den tiden fikk mange tsjetsjenere asyl i europeiske land på grunn av russiske myndigheters reaksjon på tsjetsjenske separatisters opprør.

Men i en avgjørelse fattet den 19. november 2010 avslo den franske asylmyndigheten Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides (Ofpra) å gi familien beskyttelse i Frankrike.

Til tross for at en høy andel av de tsjetsjenske asylsøkerne fikk opphold i Frankrike på den tiden, festet ikke Ofpra tillit til farens påstand om at han var forfulgt i hjemlandet. Flukthistorien hans var stereotypisk, fastslo den franske asylmyndigheten.

Anzorovs far hevdet at han hadde hjulpet opprørere ved å innlosjere fem av dem hjemme hos seg og være sjåfør for dem ved tre anledninger på forespørsel fra en slektning. Dette skulle ha ført til at han ble rapportert til russiske myndigheter, og siden bortført og mishandlet av maskerte menn i paramilitære klær i en uke i 2005, for til slutt å bli satt fri mot løsepenger.

Farens historie var kronologisk usammenhengende, da han hadde forfalt om noe som skulle ha skjedd ham i hjemlandet etter datoen da han angivelig forlot landet.

Men i en kjennelse den 25. mars 2011 gav ankeinstantsen Cour Nationale du Droit d’Asile (CNDA) likevel familien opphold, da den fant at familien kunne ha «rimelig grunn» til å frykte forfølgelse ved retur til Tsjetsjenia.

Før familien kom til Frankrike hadde Anzarovs far gjort et forgjeves forsøk på å søke asyl i Polen, skriver Le Figaro.

 

Mest lest

Les også