Nytt

Arbeiderpartiets Hadia Tajik skaper dårlig stemning i forbindelse med trykkingen av sin nye bok. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap-nestleder Hadia Tajik kommer snart ut med en bok. Den blir produsert ved et trykkeri i Litauen, noe som setter sinnene i kok hos et trykkeri i Tajiks eget fylke. Ord som «uhørt», «vemmelig» og «stinker» blir brukt.

Norsk grafisk bransje trenger sårt oppdrag med å trykke bøker. Ikke minst er behovet stort hos bedrifter utenfor Oslo-regionen.

Derfor skaper det dårlig stemning hos enkelte næringsdrivende i grafisk bransje, når trykkingen av den nye boken til Ap-nestleder Hadia Tajiks blir satt ut til lavkostlandet Litauen. Man mener hun heller burde sørget for at denne produksjonen bidro til å støtte lokalt, norsk næringsliv.  I dette tilfelle i hennes eget fylke, Rogaland.

Saken ble omtalt i en artikkel i  Stavanger Aftenblad:

«– Når til og med nestlederen i Arbeiderpartiet ikke bryr seg om norsk industri og konkurransen vi møter fra lavkostland, ja, da ser det unektelig mørkt ut. Det Tajik nå gjør, er etter vårt syn helt uhørt», sier Trond Aril Espedal ved Kai Hansen Trykkeri i Stavanger, et av landets største trykkerier, til Stavanger Aftenblad. (Betalingsmur).

Saken er også omtalt i Nettavisen, og man forteller at Tajiks nye bok gis ut av det norske forlaget Tiden Norsk Forlag. Trykk og innbinding finner sted i Litauen, og utføres av trykkeriet ScandBook UAB.

Espedal mener det hele er «en vemmelig form for svenskehandel» som er med på å slå ben under norsk industri, skriver Nettavisen, med henvisning til Stavanger Aftenblads artikkel.

I boken intervjues blant annet en mann som kom til Norge fra Litauen. Ifølge denne litaueren blir fagforeninger og arbeidsfolk svært dårlig behandlet i landet.

Dette er noe av det som får Trond Aril Espedal ved Kai Hansen Trykkeri til å reagere.  Espedal hevder at det er fullt mulig å trykke bøker i Norge også, med de rettigheter dette innebærer for involverte arbeidsfolk.

«– Vårt produksjonsutstyr favner alt, og vi kunne selvfølgelig ha trykket Tajiks bok uten problemer. Jeg kan gjerne sende forlagssjefen eksempler på det. Hvis mye av denne typen produksjon kommer tilbake til Norge igjen, vil det også gi større variasjon, kapasitet og bedre priser, sier han, og legger til at det sosiale og miljømessige i denne saken stinker.»

Forfatteren selv, Hadia Tajik, mener kritikken er urettferdig:

«I en epost til SA skriver Tajik at anklagene hun utsettes for er grunnløse og grove:

– Jeg har valgt Tiden Norsk Forlag av to grunner: Fordi Mattis Øybø var redaktør for min første bok, i 2001, og jeg derfor kunne stole på at han kunne gi den motstanden teksten min trengte. Og fordi Tiden er et gammelt arbeiderforlag, stiftet av Arbeiderpartiet i 1933, og med lange tradisjoner for utgivelse av politiske bøker med rotfeste i sosialdemokratiet», skriver Tajik til avisen.

Hun får ifølge Nettavisen støtte av sin forlegger:

«Forlagssjef Kjetil Strømme Jørve sier til Nettavisen at Ap-nestlederen får ufortjent tyn i denne saken.

– Det er helt urimelig å stille Tajik eller andre forfattere til ansvar for hvor våre bøker produseres. Ingen av de store bokutgivelsene blir trykket i Norge, og slik har det vært de siste ti årene», opplyser Jørve.

Dette er ikke første gang Trond Aril Espedal fra Stavanger er misfornøyd med Arbeiderpartiet. Nettavisen opplyser at han forlot partiet i fjor.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!