Hadia Tajik (Ap) i Stortinget, der hun er innvalgt fra Rogaland. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik sier at Ap har mistet mye av sin tidligere posisjon i samfunnet. Hun kritiserer også den interne kulturen i partiet.

Den tidligere Ap-nestlederen og statsråden Hadia Tajik er for tiden på valgkampturné i Rogaland, melder NTB.

Der har hun snakket med Stavanger Aftenblad , som blant annet spør Tajik om hvorfor partiet har slitt på målingene den siste tiden.

Hennes svar bærer på mange måter preg av et oppgjør med et parti og en kultur hun ikke lenger føler samme nærhet til.

– Vi har blitt et parti som har nok med oss selv og som oppsøker tradisjonelle arenaer som Folkets Hus, men det er ikke lenger nerven i samfunnet som det var før, sier Tajik.

Ifølge Tajik er det også en intern kultur i Ap som kan være vanskelig å takle, og som kan gjøre at mange ikke ønsker å delta i politikken.

Hun sier folk ikke må oppleve Arbeiderpartiet som et rom av masse sosiale koder som må knekkes.

Tajik mener også at det hun kaller sosial kontroll er et tema i denne forbindelse:

– Jeg kommer fra en kollektivistisk kulturbakgrunn. Jeg kjenner igjen sosial kontroll, og jeg kjenner igjen deler av sosial kontroll i Arbeiderpartiet.

– Hva tenker du på da? spør Stavanger Aftenblad.

Hennes svar vitner om konflikter og skyggesider ved hennes tid i partiet offentligheten ikke har hørt som mye om:

– I et lite etnisk miljø med sosial kontroll er det slik at du ikke skal skille deg ut, ha andre meninger eller si noe som kan oppfattes som kritisk. Noe av dette er også sant i Arbeiderpartiet, sier hun til avisen.

Det var lenge knyttet en viss spenning til om Tajik skulle gjøre comeback i politikken i år, noe som ble aktualisert av bruduljene omkring sentrale partifigurer som Anette Trettebergstuen og Tonje Brenna. Det var minst én ledig plass til en dreven kvinnelig politiker i Ap-toppen.

Mange mente derfor behovet for et Tajik-comeback var stort, ikke minst ble dette fremmet fra hennes eget fylke Rogaland.

Men under Ap-landsmøtet i vår ble det ingen Tajik-bølge, tvert imot ble hun værende i den skyggedalen hun er plassert av partiledelsen.

Henne eventuelle, videre karriere i politikken regnes nå som usikker. Hun ar uansett stortingsrepresentant fra Rogaland til 2024.

Les også:

Hadia Tajik: – Jeg er muslim, men går ikke i moské

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.