Fra en BLM-protest i Washington den 6. juni 2020. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB.

Kulturkrigen som woke-aktivistene har ført siden George Floyd døde under arrestasjon i Minneapolis den 25. mai, er også en økonomisk krig – det skriver sosialøkonomen Kristian Niemietz hos Reaction, et nettsted for politisk analyse grunnlagt av The Times-skribenten Iain Martin.

BLM-bevegelsen sier uttrykkelig at den vil avvikle kapitalismen:

For example, Black Lives Matter UK says very clearly in its mission statement: “We’re guided by a commitment to dismantle […] capitalism”.

BLMs verdensbilde utgår fra en antikapitalistisk mytologi, mener Niemietz:

It is the mythology that the Western world grew rich by exploiting non-white people, through colonialism and slavery, and that that legacy still shapes the distribution of wealth and power in the world today.

Men dette er usant, innvender artikkelforfatteren: Kolonimaktene gjorde stor urett, men Vesten ble rikt takket være gode institusjoner og et godt økonomisk system, og ikke takket være koloniene, fastslår han.

For dagens venstreaktivister er det imidlertid en kvasireligiøs forestilling om kapitalistisk arvesynd som gjelder:

In woke mythology, capitalism was built on Original Sin, and is forever tainted by it. In that view of the world, capitalism is inextricably linked with racism, which means that you cannot truly be an anti-racist unless you are also an anti-capitalist.

For woke-istene betyr det at deres innbilte kamp mot rasisme også blir en kamp mot kapitalismen, hvilket gjør den til en marxistisk og essensielt antivestlig kamp, all den tid vestlig sivilisasjon ikke er til å skille fra kapitalismen.

Det er ikke bare raseideologiske aktivister som er antivestlige, det samme gjelder klimaaktivister, konstaterer Niemietz:

BLM are just one example. The same applies to Extinction Rebellion, which is a movement built around the narrative that “capitalism” is destroying the planet, and that the only way to save the planet is to overthrow capitalism itself.

Vestlig sivilisasjon har gjennom århundrenes løp motstått både islam, nazismen og kommunismen. Nazismen ligger på historiens skraphaug, men islam holder stand, og det samme gjør kommunismen, som har tatt form av en rase- og klimaideologisk nymarxisme.

Det vitner om manglende evne til å dra kjensel på farlig ideologi når slikt tankegods vinner frem over størsteparten av det politiske spekteret.

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner“ fra Document Forlag her!

Den antivestligheten som vi ser i aksjon nå, ville ikke ha overrasket Scruton, som satte fingeren på røttene til den allerede på 1980-tallet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.