Kategori: Ideer

Ære eller kjærlighet, valget er vårt

I Stavanger tingrett forsvarte nylig en muslim drapet på eks-kona og hennes kjæreste med at han måtte rense sin ære. Vi stiller knapt spørsmål ved en religion som legitimerer æresdrap.

Les mer»

Ledende fransk tenker tilbyr vår sivilisasjon en elegant død

Verdenen vi kjenner blir langsomt noe annet, men hva? Den jødisk-kristne sivilisasjonen erstattes av post-humanismen, mener den franske filosofen Michel Onfray. Han er ateist, men synes det er trist likevel. Onfray vil kjempe for sivilisasjonen, men tilbyr bare en elegant død. Uten det hellige svinner håpet.

Les mer»

Kan vi løse samfunnets problemer ved å blande ulike livssyn?

Innherred forkynner at det ble skrevet historie under freds­konserten ved 22. juli-markeringen i Levanger kirke, hvor det ble lest det avisen kaller «fredstekster» fra Koranen. Spørsmålet avisen ikke svarer på, er om diametralt ulike virkelighets­forståelser kan skape fred sammen.

Les mer»

Boualem Sansal: – Europa finnes ikke

Mange spør seg hvor Europa går, men først må vi finne ut hva Europa er, mener den algeriske forfatteren Boualem Sansal. Finnes Europa? spør han, og besvarer selv spørsmålet negativt. Vi kan likevel drømme om Europa, men først må folkeslagene redde seg selv. Resonnementet hans går gjennom et litterært landskap.

Les mer»

Pride, en ny slags stats-religion?

Vi ser det israelske flagg brent når Hamas-vennene har sine hat-markeringer mot Israel. Men jeg har ikke hørt om en eneste person som har blitt straffet for slik flaggbrenning. Pride-fjerning ser politiet derimot alvorlig på.

Les mer»

Gud trenger en levende kirke

Kan kristendommen igjen bli en positiv kraft for mennesker og kulturer? I begynnelsen vokste kirken da den snakket om lyset og tok avstand fra mørket. Dagens kirke gjør ikke det. Men Jesus Kristus har ikke forandret seg, og historien viser at han kan gjøre store ting når enkeltmennesker aksepterer invitasjonen.

Les mer»

Uten Gud råder tidsånden, og den er lite gjennomtenkt

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen finner det oppsikts­vekkende at SV vil ha selv­bestemt abort frem til tiden da tidlig­fødte fostre kan reddes. Når ble evnen til over­levelse et kriterium for menneske­verdet? Hvis det skal være avgjørende, vil svært mange falle utenfor. Så galt bærer det avsted med tidsånden som moralsk kompass.

Les mer»

– En sivilisasjon som tillater eutanasi, mister retten til å bli respektert

Forfatteren Michel Houellebecq langer ut mot legalisering av medisinsk assistert selvmord, og avviser eutanasi-tilhengeres bruk av ordet «verdighet». Ordet har fått en fysisk betydning snarere enn en moralsk, skriver han i en sjelden kronikk. Hva skiller oss fra dyrene?

Les mer»

«Mot normalt»

Det er vel slik å forstå at Vesten var normal før naturen gikk over styr og skaffet oss et virus på kroppen. Men vestlig kultur har også gjennom lang tid hatt et helt annet forhold til det normale. Man har bekjempet det normale. At noe er normalt, er blitt avvist.

Les mer»

EU undergraver menneske­rettigheter i forsøket på å utvide dem

Nå har EU-parlamentet tatt ideen om menneske­rettig­hetene et skritt lenger. Som en gud­dommelig makt har de avsagt en dom over 3000 år lange tradisjoner knyttet samliv, seksualitet og kjønn. Med den nye forståelsen av menneske­rettig­heter tar man politiske rettigheter fra en hel gruppe mennesker.

Les mer»