Kategori: Ideer

Mitt åndelige testamente

Det virker ofte som om vitenskapen gir resultater som står i ugjendrivelig motsetning til troen. Tilsynelatende sikre motsetninger til troen har derimot vist seg ikke å være vitenskap. Samtidig er det i dialogen med naturvitenskapen at også troen har lært å forstå grensene sine utsagn bedre.

Les mer»

Norsk professor støtter anmeldelsen av Michel Houellebecq for diskriminering

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, humaniora-professor ved Universitetet i Stavanger, synes det er bra at stormoskeen i Paris har anmeldt Michel Houellebecq for uttalelser forfatteren gav i samtalen med filosofen Michel Onfray. Kvalsvik Nicolaysen ønsker ikke å si om han synes Houellebecq bør dømmes for diskriminering.

Les mer»

Samtale ved Vestens slutt

Vestens modernitet har sin egen undergang innebygd, for vi kastet vrak på kristen­dommen og erstattet den med hedonismen, fastslår den franske forfatteren Michel Houellebecq i samtale med filosofen Michel Onfray. Europa vil bli feid vekk av afrikanske barne­fødsler, spår Houellebecq. Slikt ønsker ikke Europa å høre, og derfor blir avsenderen stemplet som reaksjonær og høyre­ekstrem. Men fornuftige mennesker vet bedre.

Les mer»

– Det er ikke noe nøytralt ved det sekulære standpunktet

Er korset illegitimt i et «livssyns­nøytralt» samfunn? Nei, fastslo Den europeiske menneske­retts­domstolen i 2011, da en kamp pågikk mot krusifiks i italienske skoler. Prosedyren i Italias favør er gjensynet verdt.

Les mer»

Et lys i Vestens mørke: To intellektuelle som snakker sant

Befolknings­utskiftningen er et faktum, kun religionen kan forene en sivilisasjon, og Frankrike rives i filler. Tabuene brytes massivt når filosofen Michel Onfray og forfatteren Michel Houellebecq møtes til løssluppen samtale om alle de store temaene i samtiden. Den røde tråden er lett å se: Vesten står på kanten av avgrunnen.

Les mer»

– Det blir krig mellom islam og Vesten. Hvem som vinner? Ikke vet jeg

Den døende venstresiden er blitt ond, religionen er uunnværlig for den menneskelige lykken, og en krig mellom islam og Vesten er uunngåelig, sier den verdensberømte franske forfatteren Michel Houellebecq.

Les mer»

Den store og ødeleggende tilbakestillingen av kapitalismen

World Economic Forums (WEF) «Great Reset» av kapitalismen er farlig nær. Denne agendaen truer alt som er hellig for amerikanere – det frie markedet, grunnloven, nasjonen og fremfor alt individet. Markeds­økonomien skal erstattes av en «interessent-økonomi» der offentlig-private investeringer brukes som brekkstang for å oppnå likhet og bærekraft.

Les mer»

Går Vesten i søvne mot det «preventive diktaturet»?

Vellykkede demokratier er først vellykkede samfunn, men når samfunnet man kjente er borte uten at det foreligger noen god erstatning, står ingenting mellom individet og verden, og da er veien til den kinesiske modellen kort, sier den tidligere franske diplomaten Jean-Marie Guéhenno. I en ny bok advarer Guéhenno om at Vesten beveger seg i retning av et «preventivt diktatur».

Les mer»

– Dere må rive ned huset og bygge det opp igjen

Stilt overfor islam har Frankrike fullstendig mistet evnen til å tenke, beslutte og handle, sier den algeriske forfatteren Boualem Sansal: Landet gir etter, og ydmyker seg selv på en woke-måte hvor man «kneler i søla, dekker hodet med aske, river klærne i filler og kutter over pulsårene». Skjerp dere, eller mist Frankrike, formaner han.

Les mer»

– Frankrike har oppdaget at islamismen tærer ned huset

«Islamismen er som fuktighet i huset», sier Boualem Sansal: «Først er trusselen usynlig. Den trenger inn i veggene, som går i oppløsning. Når du innser det, er det for sent.» Den algeriske forfatteren er aktuell med en ny bok, der han setter fingeren på fire «destruktorer» som ødelegger våre samfunn. I et intervju med L’Express forteller han også om et møte med Eric Zemmour.

Les mer»