Etter ni år i fengsel med en dødsdom for blasfemi hengende over seg, fikk Asia Bibi forlate Pakistan i mai 2019. I februar 2020 møtte hun Frankrikes president Emmanuel Macron i Elysee-palasset i Paris, men Pakistan har ikke endret sin praksis. Internasjonal fordømmelse preller av på gamle cricketstjerner og andre pakistanske muslimer. Foto: Rafael Yaghobzadeh/ Reuters /NTB Scanpix

Landet er Pakistan – og tiden er mai 2009.

Etter halvannet år med hundrevis av terrorangrep i landet foretar det velrenommerte International Republican Institute en meningsmåling blant 3 500 voksne pakistanske innbyggere. Terrortrusselen viser seg å interessere dem svært lite. 

Bare 10 prosent av de spurte rubriserte terror blant de viktigste spørsmål Pakistan sto overfor. Fattigdommen i landet fikk enda lavere interessescore – 9 prosent. Og enda lengre nede på listen finner man – høyst bemerkelsesverdig – rubrikken «Lov og orden» med 4 prosent. Målingen viser at nesten halvparten av de spurte frykter inflasjon mest av alt; 46 prosent.

Med andre ord: 10 prosent terrorfrykt mot 46 prosent inflasjon!

Hva betyr dette?

Først og fremst er det en pekepinn om hvordan folk tenker i det muslimske Pakistan. 

Som i alle andre meningsmålinger – verden over – reflekterer meningsmålingen holdninger i folkedypet. Det er gått over ti år. Og forverringen i Pakistans rettslige, økonomiske og sosiale status er gradvis blitt verre, mens folketallet fortsetter å øke kraftig. Folk som synes å tilpasse seg, får lov til å utfolde seg i høyere sosiale lag og i svært mondene sfærer – mens hundre millioner fattige forfølges og piskes dit myndighetene vil ha dem – ute av syne.

Noen år etter denne meningsmålingen steg en slik skjebne til overflaten i det internasjonale nyhetsbildet. Men riktig kjent ble hun først etter at hun hadde sittet i ni år som dødsdømt fange i Pakistans skitne fangehull. 

Kvinnen het Asia Bibi.

Fembarnsmoren ble sittende i fengsel fordi hun som kristen hadde tillatt seg å benytte «de troendes» drikkevannskilde. Hun hadde nektet å adlyde «de troendes» strenge påbud om å holde fingrene vekk fra vannet deres, og deretter bar det rett i kasjotten.

Ni år!

Sent i niårsperioden ble den tidligere cricketstjernen Imran Khan valgt som ny statsminister i Pakistan, «De renes land». Det het seg i internasjonale medier at han som ny statssjef kom som en reddende engel, dersom da slike finnes i islam.

Nå skulle det bli orden overalt – og skikk på økonomien. Kanskje også mer rettferd for de fattige?  Norske muslimer uttrykte sterk tro på dette, da jeg snakket med dem.

De tilbakevendende, offentlige overgrepene mot Asia Bibi fortsatte, etter at hun i Høyesterett ble frifunnet for anklagene om forurensning av «de troendes» vann. Internasjonale krav om at fembarnsmoren og hennes familie måtte få adgang til å reise ut av landet, ble avvist. Av hvem?  Myndighetene.  Kravene ble ikke bare avvist av en tallrik mobb, en skare tvilsomme islamister hvis kjennetegn trolig er manglende tankekraft.

Nei – også Pakistans myndigheter, ved Imran Khan og hans regjering strittet imot, hvilket gjør det betimelig å stille et stort spørsmålstegn ved den «reddende engels» dømmekraft.

Heldigvis fikk Asia Bibi omsider, i mai 2019, forlate «De renes land» og hun er i dag bosatt med sine barn i Canada. Men etter dette har det blitt påfallende stille om saken i fremtredende islamske miljøer.
Også i Norge.

Men, forfølgelsen av annerledes troende i Pakistan har ikke tatt slutt, om noen skulle finne på å tro det. Her er to saker fra sist uke som viser at landet har en meget lang vei å gå.

Einar Kr. Holtet 

Journalist og forfatter.

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.