USAs president Donald Trump hilser på veteraner fra Navajo Code Talkers, og hedrer deres bidrag under 2. verdenskrig på et arrangement i Det hvite hus i Washington, USA, 27. november 2017. Foto: Kevin Lamarque /Reuters / NTB Scanpix

USAs president Donald Trump hyllet fredag en gruppe amerikanske urinnvånere, navahoer, for deres uvurderlige innsats under annen verdenskrig. Ingen forsto deres språk.

Historien om navahoenes innsats som levende kodeoperatører under den andre verdenskrigen, og da særlig i det østlige Stillehavet, er så absolutt verdt en hyllest.

Selv har jeg lest en bok om hvordan disse urinnvånerne oversatte ordrer og informasjon for US Marines til sitt eget språk.

The Navajo Code Talkers played a significant role in the history of USMC history. Using their own language they utilized a military code; for example, the Navajo word «turtle» represented a tank. In 1942, Marine staff officers composed several combat simulations and the Navajo translated it and transmitted in their dialect to another Navajo on the other line. This Navajo then translated it back in English faster than any other cryptographic facilities, which demonstrated their efficacy. As a result, General Vogel recommended their recruitment into the USMC code talker program. (Wikipedia)

Deres innsats avstedkom også spillefilmen Windtalkers fra 2002, med Nicholas Cage i en av hovedrollene. Så sent som i 2017 inviterte president Trump noen overlevende til en mottakelse i Det hvite hus, og da ble han helt overveldet av deres talegaver.

I år nøyde Trump seg, selvsagt, med en Twitter-hilsen:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.