Nytt

USAs president Donald Trump, visepresident Mike Pence og Department of Homeland Security-sjef Kirstjen Nielsen møter pressen etter signering av et innvandringspolitisk presidentdekret i Det hvite hus i Washington den 20. juni 2018. Foto: Leah Milllis / Reuters / Scanpix.

Det hvite hus har gitt amerikanske tropper tillatelse til å bruke dødelig makt for å beskytte amerikanske grensevakter på USAs grense mot Mexico, skriver The Times’ Washington-korrespondent David Charter.

USAs president Donald Trump sier han heller ikke vil nøle med å stenge hele grensen dersom det er hensiktsmessig:

“If we find that it gets to a level where we are going to lose control or where people are going to start getting hurt, we will close entry into the country for a period of time until we can get it under control,” Mr Trump said at his Mar-a-Lago retreat in Florida. “The whole border. I mean the whole border. Mexico will not be able to sell their cars into the United States.”

Bakgrunnen for tiltakene er presset mot grensen som forventes av de forskjellige «migrantkaravanene» som er på vei gjennom Mellom-Amerika mot USA. Trump vil avverge det han kaller en invasjon av personer han mener er tvilsomme:

He yesterday asserted that there were “fistfights all over the streets” since the arrival of asylum seekers in Tijuana. “These are not like normal, innocent people,” he said. “You talk to them and they start a fistfight. I don’t want that in this country.”

Utspillet fra den amerikanske presidenten kommer etter at en dommer i San Francisco har pålagt Trump-administrasjonen å behandle asylsøknader uansett hvordan folk kommer seg inn i USA.

På Twitter er ikke Trump nådig med «Obama-dommere»:

“Judges must not Legislate Security and Safety at the Border, or anywhere else. They know nothing about it and are making our Country unsafe. Our great Law Enforcement professionals MUST BE ALLOWED TO DO THEIR JOB!” If not there will be only bedlam, chaos, injury and death.”

Der dommerens ord vil anspore migrantene til å prøve å ta seg ulovlig over grensen, er the Donalds ord et forsøk på å avskrekke dem fra det samme.

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.