Nytt

President Trump signs executive orders at the White House in Washington
Donald Trump undertegner et presidentdekret i Det hvite hus 24. janaur 2017. Foto: Reuters/Kevin Lamarque.

 

Blant tingene Donald Trump tok til orde for under presidentvalgkampen i fjor, var å stanse innvandringen fra muslimske land. Begrunnelsen var at amerikanske myndigheter må få bedre oversikt over hva som foregår med den islamske terrorismen, for å motvirke at jihadister gjennomfører terror i USA.

Nå ser det ut som om den nylig tiltrådte presidenten i alle fall et stykke på vei gjør alvor av planene. Onsdag opplyser Reuters at informerte kilder forventer at Trump om kort tid vil undertegne et presidentdekret som setter en midlertidig stopper for innreise til USA fra sju muslimske land i Afrika og Midtøsten.

U.S. President Donald Trump is expected to sign executive orders starting on Wednesday that include a temporary ban on most refugees and a suspension of visas for citizens of Syria and six other Middle Eastern and African countries, say congressional aides and immigration experts briefed on the matter.

Presidenten ønsker en langt bedre bakgrunnssjekk av folk som kommer fra disse landene til USA:

Trump, who tweeted that a «big day» was planned on national security on Wednesday, is expected to ban for several months the entry of refugees into the United States, except for religious minorities escaping persecution, until more aggressive vetting is in place.

Landene det skal dreie seg om, er Syria, Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan og Jemen.

Trump ser altså ut til å forsterke de amerikanske grensekontrollene umiddelbart. Det forventes også at presidenten vil gi ordre til å starte byggingen av den lovede muren mot Mexico.

The border security measures probably include directing the construction of a border wall with Mexico and other actions to cut the number of illegal immigrants living in the United States.

De amerikanske presidentdekretene har lovs kraft i de sakene hvor presidenten har rettslig grunnlag for sine fullmakter i USAs grunnlov.

Hiroshi Motomura, som er migrasjonsekspert ved UCLA School of Law, sier at dekretet kan utfordres rettslig som diskriminerende overfor muslimske land. Men både Trump og hans sannsynlige justisminister Jeff Sessions har siden valgkampen sagt at de vil legge restriksjoner på de bestemte landene som er problematiske. Det vil i praksis si muslimske land, men ikke alle.

 

Reuters