Nytt

Bildet: Demonstranter utenfor et rettslokale i Brooklyn, New York, lørdag 28. januar. Foto: Rashid Umar Abbasi/Reuters/Scanpix.

En føderal dommer nedla i natt forbud mot at de tilreisende som er rammet av Trumps lov om innreiserestriksjoner uten videre kan sendes tilbake.

Det dreier seg om mellom 100 og 200 mennesker som var på vei inn i USA da loven ble undertegnet. Dommeren kom til at de ikke kan sendes i retur før de retslige sidene er avgjort.

Han turde altså ikke overkjøre de nye reglene, men vil behandle dem som vanskelige tilfeller.

The president’s order, enacted with the stroke of a pen at 4:42 p.m. Friday, suspended entry of all refugees to the United States for 120 days, barred Syrian refugees indefinitely, and blocked entry into the United States for 90 days for citizens of seven predominantly Muslim countries: Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen.

Demonstranter har samlet seg ved flyplasser flere steder og det er særlig innreiseforbudet som rammer innbyggere av syv hovedsakelig muslimske land, som de protesterer mot.

NGO’er som American Civil Liberties Union håper å kunne bevise at innreiseforbudene er grunnlovsstridige, men det er et langt større lerret å bleke. Trump-administrasjonen har bevisst unngått å bruke religion som et kriterium for filtrering, vel vitende om at det vil stille dem laglig til for hugg. I stedet brukes sikkerhetshensyn og risikoen knyttet til bestemte land.

 

Judge Ann M. Donnelly of Federal District Court in Brooklyn, who was nominated by former President Barack Obama, ruled just before 9 p.m. that implementing Mr. Trump’s order by sending the travelers home could cause them “irreparable harm.” She said the government was “enjoined and restrained from, in any manner and by any means, removing individuals” who had arrived in the United States with valid visas or refugee status.

The ruling does not appear to force the administration to let in people otherwise blocked by Mr. Trump’s order who have not yet traveled to the United States.

Det liberale USA kjemper med nebb og klør mot restriksjonene og gjør nesten hver sak til en symbolsk sak som det gjelder å bekjempe. Det kan være de bruker så mye energi på hvert slag at de taper krigen.

Hvis pressen begrenser seg til å påpeke konsekvenser av nye direktiver, kan de ha større påvirkning. Det er ingen tvil om at sakesløse personer i gang med studier eller arbeid, ble rammet. Flere befant seg i limbo – og det var særlig disse dommeren ville hjelpe.

Det syntes som om implementeringen gikk vel fort. Praksis var ulik fra land til land. I Istanbul ble en iransk kvinne og hennes familie hentet ut av flyet. En iransk student slipper ikke inn for å gjøre forskning på Harvard.

Seyed Soheil Saeedi Saravi, a promising young Iranian scientist, had been scheduled to travel in the coming days to Boston, where he had been awarded a fellowship to study cardiovascular medicine at Harvard, according to Thomas Michel, the professor who was to supervise the research fellowship.

Også syriske flyktninger ble rammet:

A Christian family of six from Syria said in an email to Representative Charlie Dent, Republican of Pennsylvania, that they were being detained on Saturday morning at Philadelphia International Airport despite having legal paperwork, green cards and visas that had been approved.

Målet med direktivet Trump undertegnet natt til lørdag var å gjenvinne kontrollen over USAs grenser. Det kan ikke skje uten at noen rammes. Spørsmålet er hvor stor smerten skal bli. De som havnet i limbo kan ikke bare sendes tilbake, sier dommeren i New York.