Bildet: Drapet på Kathryn Steinle i 2015 gjorde et sterkt inntrykk og er fremdeles ikke glemt. Drapsmannen var en papirløs som var utvist flere ganger for kriminalitet, men slapphet og manglende kommunikasjon gjorde at han ble sluppet ut. Det ble Steinles skjebne. 

USA har 11 millioner papirløse. Liberale byer som San Fransisco, New York, Houston, Los Angeles har tatt disse menneskene under sine beskyttende vinger. Det gjelder offentlig servicetilbud som helse, skole for barna, og ingen spørsmål blir stilt ut over det personene vil opplyse selv.

Under Obama har disse byene fått store overføringer fra føderale myndigheter. Et sted som Santa Clara i California mottar 11 milliarder kroner i året. Det er en tredel av kommunens inntekter. Så sterk er man i troen at man heller risikerer et tap i megaklassen.

Trump ser de papirløse som en sikkerhetstrussel. Ingen aner hvem de er. Han ville også ha kriminelle illegale utvist. De såkalte sanctuary-byene har nektet fra første stund. De samarbeider ikke med føderale myndigheter og nekter å utlevere data om de papirløse.

Exactly what makes a city or county a sanctuary is a matter of interpretation, but most that present themselves as sanctuaries, including New York, Los Angeles, San Francisco and Houston, limit how much they cooperate with federal immigration authorities, often by refusing to turn over unauthorized immigrants from local jails except under certain conditions or by preventing local police officers from asking about immigration status.

Det sier seg selv at byer ikke kan forvente milliarder i støtte hvis de ikke vil samarbeide med føderale myndigheter, inklusive politiet og innvandringsmyndighetene. Trump har derfor villet stanse støtte til disse byene.

Men dommere utnevnt av Obama setter kjelker i veien.

A judge in San Francisco on Tuesday temporarily blocked President Trump’s efforts to starve localities of federal funds when they limit their cooperation with immigration enforcement, a stinging rejection of his threats to make so-called sanctuary cities fall in line.

The judge, William H. Orrick of United States District Court, wrote that the president had overstepped his powers with his January executive order on immigration by tying billions of dollars in federal funding to immigration enforcement. Judge Orrick said only Congress could place such conditions on spending.

The ruling, which applies nationwide, was another judicial setback for the Trump administration, which has now seen three immigration orders stopped by federal courts in its first 100 days. And as with the rulings halting his two temporary bans on travel from several predominantly Muslim countries, the president’s own words were used against him.

New York Times og den liberale siden triumferer. Igjen har dommere blokkert for presidentens forslag. Men det er Pyrrhosseire. Trump kan ikke tillate at viktige sikkerhetstrusler blir ignorert av dommere.

San Fransisco-dommeren argumenterer for at det er brudd på forfatningen når føderale myndigheter vil diktere lokale. Det lyder merkelig. Det er slik demokratiet fungerer, i hvert fall hvis man vil ha pengene.

In San Francisco’s case, the city argued that the executive order violated the Constitution by essentially trying to commandeer state and local officials to enforce federal immigration law. In practical terms, San Francisco’s filing said, forcing the city to cooperate with federal immigration agents would threaten public safety by breaking trust between local authorities and immigrants, who the city argued would become less likely to report crimes or serve as witnesses.

San Fransisco sier at samarbeid med føderale myndigheter om personopplysninger vil true den offentlige sikkerhet, for da er det ikke sikkert de papirløse vil rapportere forbrytelser eller være vitner.

Det er en utrolig uttalelse. San Fransisco har gått over til den andre siden. Deres lojalitet ligger hos de papirløse, ikke myndighetene. I klartekst er dette samme problemstilling som i Norge, der NGO’er, fagfolk og mediene er mer lojale til migranter enn til den innfødte befolkningen. De drar empati-kortet og hamrer på den dårlige samvittigheten, men i det lange løp vil folk oppdage at asylindustrien ikke representerer dem og har skiftet lojalitet.

Det som feller asylindustrien og myndighetene er konsekvensene av deres egen politikk: Avviste asylsøkere blir værende og begår forbrytelser. Liksom på Drottninggatan i Stockholm, eller Anis Amri i Berlin, de skulle alle vært sendt ut, men ingenting skjer. Det er bare å la være å etterkomme pålegg, skifte adresse osv. Ingenting skjer.

I San Fransisco var det et drap på en kvinne som fremdeles blir husket:

Juan Francisco Lopez-Sanchez ble pågrepet gjentatte ganger og utvist, men var etter kort tid tilbake. Document skrev om saken her.

 

During his campaign and since taking office, Mr. Trump has repeatedly attacked sanctuary cities as harboring lawbreakers. Mr. Trump and Mr. Sessions have seemed particularly galled by San Francisco’s policies, pointing multiple times to the killing of Kathryn Steinle, who was shot in San Francisco in 2015 by an immigrant with a record of multiple deportations.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂