Nytt

Donald Trump har kommet med noen uttalelser om latinamerikanske immigranter som har falt flere tungt for brystet. Toleransen for å si noe negativt om visse grupper er svært lav. Det kan nesten virke som om det er en viss tilfredsstillelse i å «ta» vedkommende.

donaldtrump61815Såkalt etniske overtramp er det ikke tilgivelse for. Flere selskaper, blant dem Univision Television, Macy’s og NBC har varslet at de trekker seg fra kommersielt samarbeid. Alle slike «trekker-seg»-meldinger får stor omtale. Kan det være at noen ønsker å innkassere poeng for å ha de rette meninger?

Hva var det Trump sa?

“When Mexico sends its people, they’re not sending their best. They’re not sending you. They’re not sending you. They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume, are good people.”

–Real estate mogul Donald Trump, presidential announcement speech, June 16, 2015

“I can never apologize for the truth. I don’t mind apologizing for things. But I can’t apologize for the truth. I said tremendous crime is coming across. Everybody knows that’s true. And it’s happening all the time. So, why, when I mention, all of a sudden I’m a racist. I’m not a racist. I don’t have a racist bone in my body.”

–Trump, interview on Fox News’ “Media Buzz,” July 5, 2015

“What can be simpler or more accurately stated? The Mexican Government is forcing their most unwanted people into the United States. They are, in many cases, criminals, drug dealers, rapists, etc.”

–Trump, statement about his June 16 comments, July 6, 2015

Shooting his mouth off, sier man. Det var kanskje det Trump gjorde.  Washington Posts Fact Checker har forsøkt å sjekke gehalten i Trumps uttalelser. Det er vanskelig å finne belegg for hans påstander. Statistikk som finnes peker motsatt, men heller ikke den er conclusive. Det ligger i sakens natur at det er vanskelig å si hvor utbredt kriminaliteten er blant illegale.

Noen allmenne observasjoner.

The theory is that immigrants generally have a stronger incentive than native-born Americans to stay out of legal trouble — especially undocumented immigrants, who risk deportation. And those who legally are in the United States (or are pursuing legal status) are required to pass a criminal background check.

I annen generasjon jevner det seg ut:

Interestingly, crime rates increase as generations of immigrants assimilate into America. Second-generation immigrants, who are born in the United States and have at least one foreign-born parent, are more likely to commit crimes than first-generation immigrants, and have similar crime rates as native-born Americans.

Fact Checker fastslår at det er metodologiske problem:

It’s difficult to connect any crime with illegal immigration, by its nature.

Debatten i USA kan minne om debatten i Europa: Forskere og medier vil bevise at folk tar feil, de har feiloppfatninger eller verre.

Det er et faktum at folk reagerer på enkeltsaker og gjør dem til symptomer på en trend.

california.shooting.sanchezKate Steinle (32) ble skutt da hun vandret på en utstikker nede på havnen i San Fransisco 1.juli, et område hvor det går mange turister. Drapet har vakt sterke reaksjoner, på grunn av Steinles karakter – hun berømmes av alle – stedet hun ble skutt – og gjerningsmannen.

francisco-sanchez-san-francisco-pd-photo-reuters-e1436202290558

Fransisco Sanchez skulle aldri ha vært i San Fransisco. Han er dømt for ulovlig innvandring og utvist fra USA og sendt tilbake til hjemlandet Mexico fem ganger.

Det er kommet frem at byråkratisk sommel eller slurv gjorde at politiet ikke utviste ham, men slapp ham løs denne siste fatale gangen.

Drapet har vakt harme. Nye detaljer dukker opp: Sanchez brukte et politivåpen.

Omstendigheter rundt hendelsen indikerer at området ikke er så trygt som mediene sier, eller at kriminaliteten er så lav. I dette tilfelle ble et tv-team ranet live.

KNTV’s photographer and reporter said that as the two were about to go on air, a man pulled up to the curb in a black four-door BMW, approached  photographer Alan Waples and pistol-whipped him with a gun as he shoved him to the ground. The man then grabbed the photographer’s camera gear and held him and reporter Kris Sanchez at gunpoint, the station reported.

Sunn fornuft tilsier at hvis dette hadde vært et enkeltstående tilfelle ville det neppe vakt så sterke reaksjoner.

Mexicanske narkogjenger er andre typer lysskye grensetrafikk er blitt en gjenganger i amerikansk film og TV. Hvis dette var karakterer få eller ingen dro kjensel på ville de neppe fått noen rolle.

Så enkelt går det an å resonnere. At det begynner med at den alminnelige mann og kvinne har erfaringer som gjenspeiles i underholdningskulturen. Eller mener den liberale presse at det hele er påfunn, uttrykk for menneskelig grums som det derfor gjelder å slå hardt ned på?

 

http://www.washingtonpost.com/blogs/fact-checker/wp/2015/07/08/donald-trumps-false-comments-connecting-mexican-immigrants-and-crime/

 

http://pix11.com/2015/07/03/san-francisco-news-crew-pistol-whipped-robbed-during-report-on-fatal-shooting/