USAs president Donald Trump peker på bysten av Winston Churchill i Det ovale kontor med Storbritannias statsminister Theresa May på besøk i Washington den 27. januar 2017. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB.

USAs nyutnevnte president Joe Biden har fjernet bysten av Winston Churchill fra Det ovale kontor i Det hvite hus, melder Washington Post.

Det er sedvane at nye presidenter gjør om på noe av dekorasjonen i kontoret ved innsettelsen, men Churchill-bysten har fått en symbolsk betydning utover presidentenes rent personlige smak.

Obama fjernet Churchill-bysten og erstattet den med en av Martin Luther King Jr. da han tok over som president etter George W. Bush, noe som ifølge The Telegraph ikke falt i god jord hos Londons daværende borgerminister Boris Johnson, som nå er Storbritannias statsminister.

Da Donald Trump avløste Obama, beholdt han King-bysten, og fikk Churchill-bysten på plass igjen. Men nå har altså Biden gjentatt fjerningen som først ble gjort av hans tidligere sjef.

Winston Churchill (1874–1965) huskes best som den ene europeiske statslederen som stod kraftfullt opp mot Nazi-Tyskland før og under den andre verdenskrig, og han spilte en nøkkelrolle i å få USA under Franklin D. Roosevelts ledelse med i kampen mot Hitler i Europa. Etter krigen ble Churchill æresborger av USA.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂