Nytt

Bildet: Donald Trump ved CIA-hovedkvarteret, Langley, Virginia. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix.

Mediene – samtlige – faller over hverandre i fordømmelse av Trumps første dag på jobb. Først var det pressetalsmann Sean Spicers tall ved innsettelsen, så var det Trumps tale ved Muren i CIA-hovedkvarteret i Langley, Virginia. En eneste tirade med fordømmelser.

Rett skal være rett: Trump gir dem noe å henge indignasjonen på. Men man griper seg i å spørre: Er det mediene som går fem på? Er dette en bevisst taktikk fra Trump for at mediene skal slite seg ut på fordømmelser?

For mye jamring og fordømmelse blir enstonig. Mediene risikerer at publikum vender det døve øret til.

Kanskje de heller hører på hans spesialrådgiver Kellyanne Conway, som er vakker, intelligent, balansert.

NBCs Chuck Todd er aggressiv som en pitbull. Conway forsøker å fortelle ham at det er et større bilde: Hvordan tror mediene at publikum oppfatter dem når de konstant angriper?

Tror de at de kan gjøre akkurat hva de vil? Conway gir et eksempel: Da en presse-pool fikk være til stede og overvære presidentens undertegning av hans første executive order, var det en journalist som rapporterte at Trump hadde fjernet bysten av Martin Luther King. Meldingen spredte seg som ild i gress før den ble dementert. Med en slik innstilling er det ikke rart at forholdet til den nye presidenten blir anstrengt, sier Conway. Har mediene tenkt over hva de legger opp til? Er det slik de vil ha det?

Todd overser hennes innvending. Hvis han hadde tatt invitasjonen ville han sett parallellen til innsettelsen av Obama. Da det ble kjent at bysten av Churchill var fjernet, og satt på lager, vakte det sterke reaksjoner. Noe av det første Trump gjorde var å hente den frem igjen. Men det holdt ikke for en journalist som mente å ha sett at Martin Luther King-bysten var fjernet. Det ville jo bekreftet et bilde av Trump.

Skal dere virkelig fortsette i dette sporet, spør Conway, som hun ville si: Dere klarte ikke stanse at han ble valgt, er dette det forholdet dere vil ha til ham som president?

Todd vil bare snakk «fakta» – innsettelsestall. Conway brukte begrepet «alternative fakta». Det hun mente var alternative tall, fordi det ikke foreligger noen eksakte tall over hvor mange som var til stede. Det er Conways måte å si at «jo, det kan godt være at deres tall stemmer, men Trump har behov for å ta igjen».

Trump gir seg ikke. Mediene trodde flere ganger at de hadde tvunget ham i kne under valgkampen, men hver gang spratt han opp igjen. Nå er han president. Tror mediene virkelig at de kommer til å gå seirende ut av denne krigen

Ved å hekte seg opp i «alternative fakta» ønsket mediene selvsagt å knytte an til fake news. De utbrøt i et SE! Der har vi henne! Hun tror fakta kan være mer enn én ting!

Men det er nettopp det de kan. Ikke fakta i betydningen hvor mange som var til stede. Det er hardcore facts. Men det finnes så mange andre like harde fakta som mediene jukser med så det passer deres versjon: Ved fortielser og utelatelser.

Dette er om man vil politiske fakta, og Trump har forstått at han kan sette inn et motstøt: Jo mer mediene lyver, jo flere poeng får han av å slå tilbake.

Han lærte denne metoden i New York av advokaten Ray Cohn, som alltid slo hardere enn han mottok.

Mainstream-mediene er så konforme og dedikerte i sin motstand og kampanje mot ham at de gir bort gratispoeng. Trump kan bare plukke dem opp.