Nytt

Donald Trump i Det hvite hus i Washingtin, D.C., den 23. juni 2017. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix.

 

Mens Erna Solberg er blitt utropt til eid-superstjerne, har USAs president for første gang siden 1995 i år ikke arrangert noe festmåltid for å markere slutten på ramadan. Donald Trump har likevel ønsket muslimene til lykke med feiringen, skriver The Independent.

Den amerikanske presidenten sender med et svært tydelig signal om at det er slutt ettergivenheten som forgjengerne Clinton, Bush og Obamas viste overfor en religion som Trump selv i klare ordelag har omtalt som problematisk.

Arrangementet med den tjue år gamle historien har vært omstridt i USA, men The Independent fremstiller det innledningsvis som om Det hvite hus har holdt slike festligheter kontinuerlig gjennom århundrene:

Donald Trump’s government has not held an iftar dinner for the end of Ramadan, breaking a Muslim tradition held at the White House for more than two centuries.

Lenger ned kan man imidlertid lese at det kun dreide seg om en gest som Thomas Jefferson gjorde til ære for den tunisiske ambassadøren i 1805, uten med det å starte noen tradisjon. Med det bygger den engelske avisen opp under en mytefortelling og historisk tilsnikelse som Obama også var eksponent for: Muslimske amerikanere har vært en del av den amerikanske familien siden dens grunnleggelse, sa han ved en anledning.

Det var tilsynelatende Chelsea Clintons islamstudier på skolen som var opphav til det som ble en årlig foreteelse gjennom tjue år:

The White House tradition started with earnest in 1996, when First Lady Hillary Clinton hosted 150 people after learning more about the ritual from her daughter Chelsea, who had reportedly studied Islamic history in school, as reported by Muslim Voices.

Det er ikke nødvendigvis så lurt å la ungene bestemme hvordan en skal skjøtte sitt embede.