Justisminister Jeff Sessions lytter mens Trump snakker under et regjeringsmøte i Det hvite hus 16 august. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Konflikten mellom president Donald Trump og justisminister Jeff Sessions eskalerer. Trump kritiserte mandag Sessions for å ha latt departementet reise tiltale mot to republikanske representanter, noe som svekker deres sjanser til gjenvalg.

“Two long running, Obama era, investigations of two very popular Republican Congressmen were brought to a well publicized charge, just ahead of the Mid-Terms, by the Jeff Sessions Justice Department,” the Republican president wrote. “Two easy wins now in doubt because there is not enough time. Good job Jeff….”

Sessions oppfører seg ikke som han er Trumps justisminister, men hans motstanderes. Justisdepartementet har lenge vært et reir av Trump-motstandere. Det er herfra kampen for å frikjenne Hillary Clinton og inkriminert Donald Trump ble ført.

Det utrolige er at det ser ut til å fortsette under Sessions.

On Aug. 8, Congressman Christopher Collins, a Republican who was candidate Trump’s first supporter in the House, was charged with participating in an insider trading scheme involving an Australian biotechnology company on whose board he served. Collins has denied wrongdoing but will not seek re-election. (….)

On Aug. 23, Republican Representative Duncan Hunter was indicted on charges that he and his wife used hundreds of thousands of dollars in campaign funds to pay for vacations, video games and other personal expenses and filed false campaign finance reports, federal officials said.

Hunter, the second congressman to back Trump for the White House, has denied wrongdoing, and a recent poll put him in the lead for the election. The Hunter investigation began under Obama.

Trump antyder at Sessions kunne ventet til etter valget som er bare 60 dager unna. Tiltaler er ammunisjon for Demokratene.

Selv toneangivende republikanere som Lindsey Graham og Chuck Grassley sier nå at Sessions har gjort seg selv umulig. Han har kommet på kant med presidenten og presidenten er avhengig av å ha en justisminister han har tillit til. Trump vil ventelig sparke Sessions etter valget i november. Hvis han velger en kandidat som kan få vansker med å bli godkjent i Senatet kan han innsette en midlertidig justisminister. Vedkommende trenger ikke godkjenning.

 

Kavananaugh-høring

Tirsdag begynner en fire dager lang utspørring av Brett Kavanaugh i Senatets justiskomite. Demokratene og mediene har gjort alt de kan for få finne noe som kleber ved Kavananaugh, så langt uten å lykkes. Republikanerne har to stemmers overvekt i Senatet. Så langt har ingen republikaner signalisert at de vil stemme mot.

Det ligger an til godkjenning og den ventes foreligge i slutten av måneden.

En Høyesterettsdommer nummer to vil være en stor seier for presidenten.