Nytt

Debbie Wasserman Schultz var leder av Demokratenes organisasjon og hun har fått to it-skandaler i fanget: Både hackingen av serverne i partiet, og Demokratenes it-system i Kongressen.

Justisminister Jeff Sessions forsvarte seg mot angrepene fra Donald Trump torsdag og sa departementet gjør en hederlig jobb og ikke vil la seg politisere.

Det siste var en tydelig referanse til presidentens kritikk av justisministeren for unnfallenhet.

Trump har opplevd mye motgang denne uken. Det oppleves frustrerende at justisdepartementet er i hendene på hans motstandere.

I et intervju med Fox and Friends sa han:

“I put in an attorney general that never took control of the Justice Department, Jeff Sessions,” Mr. Trumpsaid. “It’s sort of an incredible thing.”

Sessions har pleid å finne seg i å bli kritisert, men ikke denne gang:

“While I am Attorney General, the actions of the Department of Justice will not be improperly influenced by political considerations,” Mr. Sessions said in a statement. “I demand the highest standards, and where they are not met, I take action. However, no nation has a more talented, more dedicated group of law enforcement investigators and prosecutors than the United States.”

Dette er en beskrivelse som mange av Trumps tilhengere vil være sterkt uenig i. Det samme gjelder journalister som har dekket Hillary-gate og Russian collusion. Sessions frasa seg befatning med Russland-sporet på et tidlig tidspunkt og overlot avgjørelsene til visejustisminister Rod Rosenstein. Rosenstein tilhører Trumps fiender, derav hans frustrasjon. Presidenten føler seg som en sitting duck.

Men Sessions later åpenbart ikke til å oppfatte situasjonen slik.

Trump nevnte et nytt hårreisende eksempel på justisvesenets partiskhet:

Mr. Trump pointed to the several examples of misapplied justice, including the case of Imran Awan, the former IT administrator for Democratic Rep. Debbie Wasserman Schultz of Florida, who received no jail time from a judge this week for bank fraud after federal prosecutors didn’t pursue more serious charges of running a spy ring inside Congress and stealing congressional computer equipment.

Pakistanske Imran Awan hadde ansvaret for Demokratenes it-systemer. Han misbrukte tilliten grovt og kan ha kompromittert viktig informasjon. Likevel fikk han gå fri. Det er vært skrevet mye om denne saken. Offentligheten har lenge vært klar over den. Hvilket signal sender det at en kriminell tilhørende den Demokratiske siden går fri, mens Trumps menn dømmes til lange fengselstraffer?

Det later ikke til at Sessions ser denne dimensjonen i det hele tatt.

“He had more information on the corruption of the Democrats than anybody,” Mr. Trump said. “They gave him nothing. He’s a Democrat, he got nothing. The reason he got nothing is because the ‘Dems’ are very strong in the Justice Department.”

Trumps tilhengere vil si at det var derfor han gikk fri.

Så sent som forrige uke virket det som om Trump-leiren var på offensiven: Nøkkelpersonen i justisdepartementet for drittpakken mot Trump, Bruce Ohr, skal vitne for Kongressen 28 mai. Ohr hadde over 70 møter med den britiske eks-agenten Christopher Steele som gjaldt å sluse dritt om Trump over til FBI. Ohr var budbringeren. Hvordan Sessions kan si at hans folk er hederlige må lyde som en provokasjon eller galskap i ørene på Trump.

Han fikk spørsmål om han har vurdert å sparke Sessions og Rosenstein:

Asked if he might fire Mr. Sessions after the mid-term elections, Mr. Trump didn’t answer directly.

“There’s such corruption,” he said. “It’s from before I got here. It’s the Obama administration. They surveilled my campaign.”

When interviewer Ainsley Earhardt noted that Deputy Attorney General Rod Rosenstein signed the final request for a special court to approve a surveillance warrant, Mr. Trump replied, “It bothers me, it’s always bothered me.”

“I wanted to stay uninvolved,” he said. “But when everybody sees what’s going on in the Justice Department, it’s a very very sad day.”

Skulle republikanerne beholde kontrollen over Representantenes hus og Senatet er nok Sessions dager talte.

Frikjenningen av Imran Awan er slikt som får republikanernes blod til å koke. Awan var også anklaget for banksvindel, men mens Manafort risikerer 80 år – drap i USA gir vanligvis rundt 15 – går Awan fri. Den føderale dommeren så helt bort fra bevisene de satt med om at han drev en spionring innenfor Kongressen og stjal hemmelighetsstemplet materiale.

Dommeren, Obama-oppnevnte Tanya S. Chutkan, brukte den offentlige omtalen av Awan som formildende omstendighet, også Trumps tweet om ham.

Awan gikk fra å være en forbryter til et offer.

I tillegg var det en annen grunn til at han slapp lett: Hvis saken skulle rulles opp i sin fulle bredde ville det satt et ubehagelig søkelys på Demokratene i Representantenes hus og deres stab. Hvordan var det mulig for Awan og hans familie å herje med Demokratenes IT-systemer? Selv etter at politiet på Capitol Hill slo alarm, skjedde det ikke noe.

The more than 40 members of the US. House of Representatives – all Democrats – who employed Awan and members of his family and associates to handle IT work now won’t have to explain anything in court. Their staffers – even the ones in offices where so much official equipment went missing, including some that showed up in one of Awan’s rental properties – won’t have to testify either.

Dette er den andre store IT-skandalen som rammer Demokratene. Noen brøt seg inn i Demokratenes hovedkontor og stjal John Podestas eposter. Men ingen offentlig myndighet har noensinne fått undersøke serverne. De er sportløst borte.

Slik Hillary slettet 33.000 eposter etter at Kongressen hadde stevnet dem.

Demokratene gjør hva de vil.

Jeff Sessions fires back at Donald Trump, accuses president of ‘improper political considerations’

Sentencing in House Democratic IT scandal lets Imran Awan off with only a slap on the wrist