Nytt

Bildet: Visejustisminister Rod Rosestein har formulert avsettelsen av FBI-sjef James Comey. Det som hittil har kommet ut reiser flere spørsmål enn det gir svar. Foto: Aaron Bernstein/Reuters/Scanpix

Den abrupte avsettelsen av FBI-sjef James Comey reiser en rekke spørsmål som Det hvite hus må besvare så fort som mulig. Demokratene mener Comey ble avsatt fordi han leder etterforskningen av en mulig forbindelse mellom Trump-kampanjen og russerne.

De kjører frem det prinsipielle: Presidenten avsetter mannen som leder etterforskningen av ham. Det gjør man bare ikke, sier Demokratene.

Men Det hvite hus og justisdepartementet sier det var Comeys håndtering av Clintons eposter som gjorde at han måtte gå. Visejustisminister Rosenstein skrev:

“I cannot defend the director’s handling of the conclusion of the investigation of Secretary Clinton’s emails,” Mr. Rosenstein wrote in another letter that was released by the White House, “and I do not understand his refusal to accept the nearly universal judgment that he was mistaken.”

«Mistaken» in what? Clinton ga sist uke Comey skylden for at hun ikke er den 45. presidenten. At Trump skulle klandre Comey nå  for hvordan han oppførte seg i juli, lyder underlig. Det er sneen som falt i fjor.

Kritikken fra Trump-leiren har vært at Comey lot Hillary slippe for lett da han i juli sa hun ikke ville bli tiltalt, men hadde opptrådt «extremely reckless» med å la offisielle dokumenter bli lagret på en privat server.  Men denne beslutningen ble reversert da Comey varslet gjenopptakelse av etterforskningen. Hvis det er håndteringen i juli som ligger bak, står den ikke til troende etter så mange nye vendinger.

Trump-leiren roste nemlig Comey da han ti dager før valget sa etterforskningen mot Hillary var gjenopptatt fordi det var funnet tusenvis av offentlige dokumenter på laptopen til Anthony Weiner, Huma Abedins ektemann. Dette var et sikkerhetsbrudd av dimensjoner. Skulle Comey ha tiet? At et mindre antall ble videresendt av Abedin til Weiner og at flertallet ble kopiert automatisk, forandrer ikke fakta: Offentlige dokumenter ble spredt til utenforstående.

Comey har skullet tilfredsstille både opposisjonen som vil sette Trump til veggs og republikanere som forventet upartiskhet. En umulig balansegang.

Trump valgte å beholde Comey da han tiltrådte. Han bør ha en god grunn for å sparke Comey midt i etterforskningen av russer-sporet.

På toppen av det hele skriver Trump at Comey ved tre anledninger forsikret ham at han ikke er under etterforskning.

“While I greatly appreciate you informing me, on three separate occasions, that I am not under investigation, I nevertheless concur with the judgment of the Department of Justice that you are not able to effectively lead the bureau,” Mr. Trump said in a letter to Mr. Comey dated Tuesday. White House officials refused to say anything more about the three occasions Mr. Trump cited.

Dette er av de halvkvedede uttalelser som utløser fornyet spekulasjon. Det hvite hus burde hatt en fyldestgjørende begrunnelse for hvorfor Comey ble sparket. Måten det skjedde på vekker også oppsikt og fyrer opp under påstander om Trumps impulsivitet: Comey fikk beskjeden via tv-skjermer under et foredrag for FBI-ansatte i California.

Republikanere stilte seg uforstående og Demokratene reiste fornyet krav om en uavhengig spesialetterforsker.

The leader of one of the congressional panels conducting a Russia investigation, Senate Intelligence Committee Chairman Richard Burr (R-N.C.), said he was «troubled by the timing and reasoning of Director Comey’s termination.» Administration officials linked the firing to Comey usurping Attorney General Loretta Lynch’s authority last summer by holding a press conference on the results of the FBI’s investigation into Hillary Clinton’s emails.

«I have found Director Comey to be a public servant of the highest order, and his dismissal further confuses an already difficult investigation by the committee,» Burr said. «In my interactions with the director and with the Bureau under his leadership, he and the FBI have always been straightforward with our committee.»

Avskjedigelsen koster m.a.o Trump politisk kapital og han trenger å forklare umiddelbart hva som ligger bak.

«While the case for removal of Federal Bureau of Investigation Director James Comey laid out by Deputy Attorney General Rod J. Rosenstein was thorough, his removal at this particular time will raise questions,» Senate Foreign Relations Committee Chairman Bob Corker (R-Tenn.) said in a statement. «It is essential that ongoing investigations are fulsome and free of political interference until their completion, and it is imperative that President Trump nominate a well-respected and qualified individual to lead the bureau at this critical time.»

Minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, trengte ikke anstrenge seg for å innkassere poeng:

Schumer said the investigation «must be run as far away as possible from this White House and as far away as possible from anyone that President Trump has appointed.»

«If Deputy Attorney General [Rod] Rosenstein does not appoint an independent special prosecutor, every American will rightly suspect that the decision to fire Director Comey was part of a cover-up,» he added.

https://pjmedia.com/news-and-politics/2017/05/09/senate-intel-chairman-troubled-by-timing-and-reasoning-of-comey-termination/