Inspector General Michael Horowitz går på gummisåler. Frikjennelsen av Hillary Clinton og jakten på Donald Trump går helt til topps og inkluderer Barack Obama.

Obama blir avslørt som løgner i den 560 sider lange rapporten. Da Obama ble spurt om når han fikk vite om Hillarys private server, svarte han at det skjedde gjennom mediene. Men i IG-rapporten fremgår det at Obama skrev til Hillary på hennes private email-konto, og brukte et pseudonym.

Frikjennelsen av Hillary og fiendtligheten mot Trump går som en rød tråd gjennom rapporten. De mest profilerte er FBI-agent Peter Strzok og hans elskerinne, advokat Liza Page, som jobbet direkte under nestleder Andrew McCabe. IG-rapporten gjengir en avslørende utveksling datert 8 august 2016:

The report unearths striking new messages between the pair that were sent and received on government devices, including one in which Strzok vows to «stop» Trump from being elected just months before the presidential election.

On Aug. 8, 2016, the IG found, Page asked Strzok “[Trump’s] not ever going to become president, right? Right?!” and Strzok replied “No. No he won’t. We’ll stop it.»

Hvem er «vi»? Litt senere i måneden skriver Strzok at Det hvite hus er involvert og ønsker å styre hele prosessen. Mange mener det er utenkelig at ikke Obama styrte prosessen som frikjente Hillary og startet bakvaskelsen av Trump.

Horowitz minner om at Strzok og Page ikke var de som styrte etterforskningen. Men rapporten gir eksempel på eksempel på agenter og advokater som sa de mest hårreisende ting om en kandidat i valgkampen.

Etterforskningen av Hillary ble kalt Midyear Election. Horowitz sier at alle meldingene ligger som en tåke over FBIs etterforskning og troverdighet.

«We recognize that these text and instant messages cast a cloud over the FBI’s handling of the Midyear investigation and the investigation’s credibility,» the IG report said.

Strzok var sentral. Han ledet etterforskningen av Hillary, han ledet etterforskningen av det russiske sporet helt fra våren 2016, og han avhørte nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. På toppen av det hele ble han hyret av spesialetterforsker Bob Mueller. Det var først da Horowitz kom over mengden av anti-Trump-meldinger at Mueller ble nødt for å sparke ham.

Men Strzok/Page var ikke alene.

The watchdog identified five other unnamed individuals, including two agents and one FBI attorney who worked on Special Counsel Robert Mueller’s Russia probe until earlier this year, who made «statements of hostility toward then-candidate Trump and statements of support for candidate Clinton,» and improperly mixed «political opinions» with case-related discussions.

Syv mennesker som ikke lenger skjul på sine holdninger, det minner om et miljø. Dette var holdninger det var ok å signalisere.

«We found that the conduct of these five FBI employees brought discredit to themselves, sowed doubt about the FBI’s handling of the Midyear investigation, and impacted the reputation of the FBI,» the IG said.

Hvis disse fem kompromitterte FBIs gode navn og rykte, hvordan kan Horowitz skrive at etterforskningen ikke var politisk styrt?

Anti-Trump-meldingene kommer drypp-drypp-drypp. En advokat som ble overført til Muellers team skriver til en kollega: Viva La Resistance!

Resistance er stikkord for kampen mot Trump.

According to the IG report, one FBI attorney who was later assigned to Mueller’s Russia probe until earlier this year messaged another colleague “Viva le resistance” after Trump’s election. The attorney acknowleged the message could create the «perception» of bias.

Another unnamed agent called Trump supporters «retarded,» according to the IG report.

Trum-velgerne kalles tilbakestående. Dette er vokabularet FBI-advokater synes er i sin fulle orden.

Again, the IG report noted that it was unable to connect the officials’ apparent political bias to specific investigative decisions.

Det virker som om Horowitz legger en definisjon på «styring» som gjør det umulig å bevise politisk slagside.

I en fotnote kommer det frem at Obama løy til offentligheten.

In a footnote, the IG notes that «FBI analysts and Prosecutor 2 told us that former President Barack Obama was one of the 13 individuals with whom Clinton had direct contact using her clintonemail.com account.»

The information would suggest that Obama may have known about Clinton’s private server, despite his claim in 2015 that he learned about it «the same time everybody else learned it, through news reports.»

Rapporten konstaterer at innlysende etterforskningsskritt ikke ble gjort, men vil ikke spekulere hvorfor ikke.

Separately, the IG asked investigators why they made no effort to obtain the personal devices that Clinton’s senior aides were using at the State Department, since those devices were «potential sources of Clinton’s … classified emails» or places where unauthorized classified emails were being stored.

Etterforskerne forsvarer seg med at det var så mye rot i State Department at det var umulig å finne ut hvem som var ansvarlig.

In response, officials on the probe claimed that «the culture of mishandling classified information at the State Department» was so pervasive that it «made the quantity of potential sources of evidence particularly vast» — a rationale that the IG implied was unconvincing, because investigators could simply have obtained personal devices for a handful of key Clinton aides.

Horowitz kritiserer FBIs nestleder Andrew McCabe og hans deputy Peter Kadzik for ikke å ha erklært seg inhabile.

Kadzik exercised «poor judgment» by failing to immediately recuse himself as the Clinton probe unfolded, even after he sought employment for his son at her campaign, the watchdog wrote.

McCabes kone forsøkte å komme inn i delstatsforsamlingen i Virigina for Demokratene.

Rapporten kritiserer FBI-sjef James Comey for «insubordination», for ulydighet. Comey informerte ikke justisdepartementet om frikjennngen av Hillary i juli 2016. Comey gjorde som han ville, og det var grunnen til at Trump ga ham sparken våren 2017. Det var på visejustisminister Rod Rosensteins anbefaling. Den samme Rosenstein som deretter foreslo å oppnevne Bob Mueller som spesialrådgiver.

«Comey’s unilateral announcement was inconsistent with Department policy, usurped the authority of Attorney General, and did not accurately describe the legal position of the Department prosecutors,» the IG report said.

Rosenstein har spilt en rolle som edderkoppen som trekker i trådene. Han har opptrådt bryskt mot republikanerne i Kongressen som forsøker å finne ut hva som har skjedd.

Rapporten finner det merkelig at FBI satt på titusener av eposter som ble funnet på laptopene til Hillarys nære medarbeider Huma Abedin og ektemannen Anthony Wiener. I over en måned foretok FBI seg ingenting. Inntil det var så tett på valget at gjenopptakelsen av etterforskningen provoserte Demokratene.

Teorien er at Comey hadde tenkt å sitte stille i båten til Hillary var valgt. Det var en henvendelse fra FBI i New York som tvang Comey til å gjenåpne saken. Comey opptrådte meget egenrådig, kommenterer rapporten. I strid med gjeldende retningslinjer. Han ertet på seg både Demokrater og Republikanere.

Lisa Page var opptatt av at de ikke måtte gjøre et dårlig inntrykk på Hillary når hun skulle avhøres. Det ville kunne komme til å straff seg når hun ble president.

Page’s chief consideration was that Clinton would be angry at the FBI upon becoming president, which the IG flags as an «inappropriate» consideration.

“[S]he might be our next president,» Page wrote, in urging that the number of people at the interview be limited to four or six. «The last thing you need us going in there loaded for bear. You think she’s going to remember or care that it was more doj than fbi?”

Dette var innstillingen i toppen av FBI: Hillary var den neste presidenten og de skulle gjøre sitt for at hun ble valgt.

Horowitz bemerker det høyst uvanlige i at Hillary fikk ha to personer til stede under intervjuet, som selv var vitner i saken. Det er brudd på elementære regler.

Additionally, the IG notes that it was «inconsistent with typical investigative strategy» for the FBI to allow former Clinton chief of staff Cheryl Mills and ex-campaign staffer Heather Samuelson to sit in on the Clinton interview. (…)

«[T]here are serious potential ramifications when one witness attends another witness’s interview,» the IG notes.

Likevel konkluderer Horowitz med at etterforskningen ikke var politisk diktert. Men det har lekket ut for mye til at denne forsikringen holder.

Det lekker i alle ender.

 

 

Seven highlights from bombshell IG report on the DOJ, FBI Clinton email probe

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂