Det kan bli reist straffesak mot FBIs tidligere nestleder, Andrew McCabe. Internkontrollen i justisdepartementet og FBI har konstatert lovbrudd og oversendt til påtalemyndigheten for å se om det rekker til tiltale.

McCabe er tatt i å lyve til etterforskere. Han ga en jurist i sin stab tillatelse til å gi informasjon til en journalist fra Wall Street Journal. Da spørsmålet kom opp hvem som hadde gitt avisen intern info, benektet McCabe at det var ham.

The inspector general concluded in a report released last week that Mr. McCabe had lacked candor in separate conversations with Federal Bureau of Investigation inspection agents, the inspector general’s office and then-FBI Director James Comey about information provided in October 2016 to a Wall Street Journal reporter. (…)

According to the inspector general’s report, Mr. McCabe had authorized a lawyer in his office to speak to a Journal reporter and provide details about a telephone call Mr. McCabe had with a senior Justice Department official, but later told agents from the FBI’s inspections division he didn’t know who had given information about the call to the Journal. The inspector general’s report said Mr. McCabe provided a similar impression to Mr. Comey. Mr. McCabe has disputed those findings, saying he didn’t intend to mislead anyone and corrected the record when he realized his errors.

Internkontrollen ledes av Michael Horowitz som har en stab på 450. Han ble utnevnt av Obama. Det er vanlig at lederen blir sittende for å bevare uavhengighet og kontinuitet.

McCabe ble sparet av justisminister Jeff Sessions en dag før han skulle gå av med full pensjon. McCabe led et stort økonomisk tap og mente seg utsatt for en hevnaksjon fra Trump. Hans advokater har vurdert å saksøke Trump.

Men det er fremkommet at Trump ikke hadde noe med avskjeden å gjøre.

McCabe jobbet tett med sin sjef James Comey. Politisk tilhører de samme team som spesialetterforsker Bob Mueller, også en tidligere FBI-leder. Når McCabes troverdighet svekkes går det også ut over deres fremstilling av Trump.

Saken har også en annen side: Det var McCabe som hadde overoppsyn med etterforskingen av Hillary Clintons epostsesrver. Denne etterforskningen er under granskning av Horowitz og hans team og en rapport er ventet i mai.

McCabes kone, Jill, stilte som kandidat for Demokratene til delstatsforsamlingen i Virginia og fikk støtte av guvernør Terry McAuliffe, en kjent alliert av Clintons.

Spørsmålet er om McCabe var inhabil i etterforskningen av Clintons epostserver, eller burde foretatt seg noe som viste at han erkjente problemstillingen. På amerikansk heter det å «recuse onself». Justisminister Sessions gjorde det i Russia collusion-saken, fordi han var part i den.

Også Comey hadde familiære bindinger til Clintons. I intervjet med George Stephanopolous, forteller han at kona Patricia var en svoren Hillary-tilhenger og at hun og tre døtre deltok i marsjen mot Trump 21 januar.

Comey later ikke til å forstå hvilket inntrykk dette etterlater i opinionen. Han var stolt av døtrene og kona. Hvilket bare forsterker inntrykket av politisk partiskhet.

McCabe Findings Sent to Prosecutors Weighing Criminal Charges

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂