Statssekretær i UD, Jens Frølich Holte, med Alexandra Cousteau og Cecilie Skog under pressefrokost med  miljøorganisasjonen Oceana, i forkant av Our Ocean konferansen. Oslo, 22. oktober, 2019. Foto: Berit Roald / NTB / Scanpix.

Verdenssamfunnet forplikter seg til å støtte Sudans skjøre midlertidige regjering med 17 milliarder kroner. Norge lover 270 millioner.

Støtten fra 40 land og Verdensbanken ble torsdag lovet under høynivå partnerskapskonferansen for Sudan. Videokonferansen var i regi av Tyskland, sammen med Sudan, FN og EU.

Målet med giverkonferansen var å støtte Sudans overgang til demokrati. Landet har i 30 år har vært pålagt sanksjoner og vært isolert under styret til tidligere president Omar al-Bashir, som ble avsatt i forbindelse med massedemonstrasjoner i fjor.

Norge tredobler bistanden
USA lovte 356 millioner dollar, Tyskland 150 millioner euro og Frankrike 100 millioner euro. Verdensbanken lovte 400 millioner dollar. Også De forente arabiske emirater og EU forpliktet seg til å gi store beløp.

Norge lovet å tredoble utviklingsbistanden, til 270 millioner kroner. Dette inkluderer en økning på 100 millioner kroner til et fond som skal gi støtte til særlig sårbare familier, opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding.

I tillegg øker Norge også sin humanitære innsats i Sudan.

– Norge har et langvarig engasjement for Sudan og støtter den sivilt-ledede overgangsregjeringen og de omfattende demokratiske og økonomiske reformene som nå gjennomføres, sier statssekretær Jens Frølich Holte, som ledet den norske delegasjonen på torsdagens giverkonferanse.

Mye fattigdom og utenlandsgjeld
Sudans statsminister og tidligere FN-økonom, Abdalla Hamdok, sa seg svært fornøyd, selv om beløpet som ble lovet, er langt fra de nær 80 milliardene Sudans regjering sier de trenger for å berge økonomien.

En kombinert sivil og militær overgangsregjering sitter nå ved makten, men Sudans økonomi er fortsatt svak. Alvorlig mangel på mat og andre livsnødvendigheter har nøret oppunder frustrasjon, og to tredeler av landets 42 millioner mennesker lever i fattigdom.

Den nye regjeringen har blant annet arvet en utenlandsgjeld på 60 milliarder dollar, og koronaviruset har tilspisset situasjonen.

Ifølge FNs generalsekretær António Guterres er det fare for at Sudans demokratiske overgang mislykkes hvis landet ikke raskt får hjelp. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for også andre land i Afrika.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.