Najib Razak. Foto: Lim Huey Teng/Reuters/Scanpix

Malaysias tidligere statsminister Najib Razak er funnet skyldig i samtlige tiltalepunkter i korrupsjonssaken mot ham.

Ifølge tiltalen har Najib tappet det statlige utviklingsfondet 1MDB for 4,5 milliarder dollar, nærmere 40 milliarder kroner, og han skal ha overført over 6 milliarder kroner av beløpet direkte til sin egen bankkonto.

Tirsdag falt dom i den første av rettssakene mot ham, og der ble han funnet skyldig i samtlige sju tiltalepunkter.

Ifølge malaysiske medier vil dommen styrke påtalemyndighetens sak i de øvrige rettssakene som er varslet mot Najib. Til sammen er han tiltalt for 42 brudd på loven, og det er berammet seks rettssaker mot ham.

Nekter straffskyld

Den tidligere statsministeren har selv fastholdt at han har blitt villedet av grådige banker, og han sier rettssaken er politisk motivert. Han hadde på forhånd varslet at en dom ville bli anket.

I forsvaret sitt la Najib skylden på den etterlyste finansmannen Low Taek Jho, som av etterforskere er utpekt som mesterhjernen bak skandalen. Najibs forsvarere trakk fram at han antok at en del av pengestrømmen var en del av en donasjon, noe retten mente var fabrikkert.

Najibs kone, flere folk fra partiet hans og tidligere regjeringskolleger har også blitt tiltalt for svindel. De avviser også straffskyld.

Skylder på hverandre

Forrige uke opplyste den malaysiske regjeringen at de hadde inngått et forlik med investeringsbanken Goldman Sachs. Banken må ut med 3,9 milliarder dollar som følge av sin rolle i saken.

Goldman Sachs framholdt på sin side at det var de som hadde blitt lurt av regjeringen i Malaysia og sa at de ikke har gjort noe galt.

Korrupsjonsanklagene var en medvirkende faktor til valgnederlaget som Najib led i 2018.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.