Ffoto:  REUTERS/Arnd Wiegmann

Et av verdens mest kjente meglerfirmaer, Goldman Sachs, forsøker å score billige poenger ved å være politisk korrekte. Det ender opp som ren, skjær rasisme – mot mennesker med hvit hud.

Man har blitt vant til å se mye merkelig – og uspiselig – fra den politiske scenen i senere tid. Men det går heldigvis lenge mellom hver gang noen dummer seg like mye ut som det store meglerselskapet Goldman Sachs nettopp har gjort under toppmøtet i Davos.

Det er Finansavisen som kan fortelle om hvordan dette selskapet har innført sin egen versjon av apartheid, mot hvite mennesker. Det er mildt sagt forstemmende. Ekstra ille er det at ledelsen i dette selskapet selv ikke later til å forstå et dugg hva de har begått.

Finansavisen henviser til Financial News London, som opprinnelig skrev om saken. 

Goldman Sachs er en verdensledende aktør med hensyn til hjelpe andre selskaper med å bli børsnoterte. Det er denne tjenesten de nå har funnet ut at de skal sette inn i en rasemessig sammenheng.

«Dersom styret i ditt selskap kun består av hvite menn, er ikke Goldman Sachs interessert i å bistå», skriver Finansavisen.

Man må nesten lese dette en gang til:

Hvite menn i bedrifters styre er altså en grunn til å nekte å gjøre forretninger med de aktuelle bedriftene.

Slik er denne nye «politikken» til selskapet formulert, ifølge Finansavisen:

«Fra 30. juni vil Goldman kreve at hvert selskap de bistår med børsnotering i deres største regioner, Europa og USA, har minst én mangfoldig direktør. Dette vil øke til minimum to i juni 2021.»

Ledelsen i selskapet begrunner beslutningen slik:

«Jeg tror fra et styringsperspektiv at mangfold i styrene er en veldig viktig sak. Vi har vært veldig fokusert på det, og vi prøver å finne måter å oppmuntre til det», sier sjef i Goldman Sachs, David Solomon.

Å «oppfordre til mangfold» er så sin sak, det er noe også norske bedrifter har holdt på med i en årrekke. Men her er det faktisk snakk om noe annet, nemlig å nekte å gjøre forretninger med mennesker av en viss hudfarge.

Det har endt opp som ren rasisme.

Man kan bare skifte ut ordet «hvite» med en annen hudfarge i selskapets definisjon av hvilke mennesker man nekter å gjøre forretninger med, og tenke seg hvordan reaksjonene da ville blitt i 2020.

At det er snakk om «menn» og ikke «kvinner», gjør faktisk ikke saken bedre, noe den lille «fargetesten» over viser ganske tydelig.

Blir rasisme mer akseptabelt om den utøves mot mennesker med hvit hudfarge enn dersom hudfargen er brun eller sort?

I enkelte politisk korrekte aktivisters øyne gjør den åpenbart det. For mange vil det fremstå som underlig at en så absurd tenkning har kunnet slå rot i et tilsynelatende seriøst selskap som Goldman Sachs.

Denne holdningen i meglerselskapet kom frem i et intervju med CNBC i Davos torsdag. Davos er arena for årsmøtet i World Economic Forum, et toppmøte som har blitt preget av en rekke politisk korrekte utspill, spesielt på klimafeltet.

Der er det tydeligvis om å gjøre for en del aktører innen business og politikk å bruse med sine fjær for å bli lagt merke til som «bedrifter som tar samfunnsansvar» osv.  I den forbindelse blir enkelte åpenbart litt for ivrige, og denne typen hodeløse og direkte pinlige påfunn blir resultatet.

I Norge har higet etter «mangfold» i næringslivet ennå ikke gitt seg slike grotesk utslag, heldigvis.

I øyeblikket er det ulike klimatiltak og påfunn knyttet til «bærekraft» som preger norske bedrifters trang til politisk korrekt markering. På det området har det til gjengjeld tatt helt av og ut i komikkens verden for enkelte selskaper.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂