Politiet gjorde i mars i fjor flere beslag fra boligen til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og samboeren Laila Anita Bertheussen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Riksadvokaten har sendt sin påtaleavgjørelse i saken mot Laila Anita Bertheussen til Det nasjonale statsadvokatembetet, får NTB opplyst.

Riksadvokaten ønsker ikke å kommentere avgjørelsen overfor NTB og viser til at eventuelle kommentarer må komme fra Det nasjonale statsadvokatembetet.

Embetet opplyser til NTB at påtaleansvarlig i saken vil uttale seg om den senere torsdag, trolig på ettermiddagen. Det er statsadvokat Marit Formoe som tidligere har uttalt seg om embetets befatning med saken.

– Hun (statsadvokaten, red.anm.) sa tiltale ikke var skrevet ennå og dermed ikke forkynt for min klient, skrev Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, i en SMS til NTB torsdag formiddag.

Det er fortsatt ikke opplyst fra offentlig hold hvorvidt Laila Anita Bertheussen skal tiltales for forhold knyttet til mulig brannstiftelse og skadeverk på og ved boligen hun deler med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Da saken var ferdig etterforsket av Politiets sikkerhetstjeneste i fjor høst, meldte flere medier at PST innstilte på tiltale.

Samboeren siktet
Bertheussen ble 14. mars i fjor siktet av PST for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo. Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker som hadde funnet sted ved parets bolig, bortsett fra den hun allerede var siktet for. Wara trakk seg samme dag som justisminister.

Sakene inkluderer branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus i januar, funn av en mistenkelig gjenstand bundet fast i bilen utenfor huset i februar og funn av et truende brev i mars i fjor.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener dessuten at etterforskningen har avdekket at Bertheussen også sendte et trusselbrev til daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, ifølge VGs opplysninger.

Nekter skyld
I tillegg ble det i desember 2018 tegnet hakekors og skrevet ordet «rasisit» på huset og bilen til Wara.

Bertheussen erkjenner ikke straffskyld for noe forhold.

Forsvarer Elden har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt. Da saken ble sendt tilbake til PST i fjor høst for ytterligere etterforskning, framholdt Elden at den var beheftet med «en rekke løse tråder» og hilste nye etterforskningsskritt velkommen.

Hvis Bertheussen blir tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som omhandler angrep og trusler mot landets høyeste statsorganer, blant annet regjeringen og Stortinget, risikerer hun ti års fengsel.

Bertheussen leverte i romjula 2018 en politianmeldelse mot teateret Black Box i Oslo for å ha filmet hennes og Waras hus. Videobildene ble brukt i bakgrunnen under en forestilling ved teatret. Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for Statsadvokaten og fikk medhold. Senere ble den igjen henlagt

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂