Sørgende kvinne etter eksplosjonen i Beirut, Libanon. Foto: AP Photo/Hussein Malla.

Internasjonale donorer la fredag fram en plan for gjenoppbygging av Beirut. Prislappen lyder på 2,5 milliarder dollar. Norges rolle er ikke endelig avklart, men ledende politikere har uttrykt et sterkt ønske om å bidra med penger og annen hjelp også her.

NTB-AFP  skriver om det store området i sentrum av den libanesiske hovedstaden ble lagt i grus i en voldsom eksplosjon i havneområdet i august. 200 mennesker mistet livet, mange ble skadet og enda flere mistet både sine hjem og sine arbeidsplasser. .

EU, FN og Verdensbanken har gått sammen om planen for gjenoppbygging, som skal hjelpe de mest sårbare med å få internasjonale lån, og fokusere på gjenoppbygging finansiert av lån og private midler.

De som står bak planen, gjør det imidlertid også klart at internasjonal støtte til gjenoppbyggingen avhenger av at regjeringen gjennomfører reformer.

Libanon befinner seg i sin verste økonomiske krise på mange tiår, en krise som startet før eksplosjonen. Verdien av landets valuta har rast, prisene har økt voldsomt, og over halve befolkningen lever nå i fattigdom.

En gransking av ulykken er ennå ikke kommet fram til en forklaring, og ingen er ennå holdt ansvarlig.

Det er ennå ikke klart hvilken rolle Norge har tenkt å spille som bidragsyter i arbeidet med gjenoppbygging. Men norske politikere var svært raskt på banen og forsikret om at det her skulle ytes vesentlig støtte.

Document omtalte saken:

Venstre-leder Trine Skei Grande, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener det er soleklart at Norge nå må trå til.

– Libanon gjorde en så fantastisk innsats ved å ta en stor byrde av flyktningstrømmen fra Syria. Nå er det Libanon og libanesere som selv trenger hjelp til å få økonomien opp å gå og for å hjelpe helsevesenet gjennom to kriser på en gang, sier Grande til Stavanger Aftenblad.

Også KrF i var langt fremme i køen av partier som forkynte givervilje, sammen med blant annet H, Ap og Frp:

KrFs utenrikspolitiske talsperson, Geir Sigbjørn Toskedal (KrF), ber Norge stille med opp med både utstyr og penger.

– Dette må regjeringen relativt raskt ta stilling til, sier han.

 

Årets beste julegave – du får den her: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.