Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Norske toppolitikere har både før og etter utbruddet av koronaviruset vært uhyre varsomme med å kritisere Kina, men i dag bryter Frp-nestleder Sylvi Listhaug denne lydmuren for alvor i en kronikk i VG.

Kina er hverken et demokrati eller en vennligsinnet handelspartner, fastslår Listhaug. Med det tar hun et etterlengtet generaloppgjør med den underdanige Kina-politikken som Erna Solbergs regjering har fulgt i flere år.

Listhaug skriver innledningsvis at Kina må stilles til ansvar for sin håndtering av epidemien, som landet utnytter på en aggressiv måte:

Som følge av viruset Kina selv har ansvaret for, går hele verdensøkonomien ned for telling. Nå står Kina rede til å snappe opp restene av bedrifter og kjøpe seg ytterligere opp i verden. Det er på høy tid at den norske regjeringen og flere land tar silkehanskene av og stiller Kina til ansvar.

Frp-nestlederen minner om de alvorlige anklagepunktene mot Beijing-regimet:

Fra utsiden stilles det spørsmålstegn ved om Kina med viten og vilje lyver for resten av verden? Får de varslere til å forsvinne? Stengte de reiser fra Wuhan og til resten av Kina, men tillot internasjonale ruter?

Hva vi nå vet er at mange menneskeliv kunne vært spart dersom Kina hadde spilt med åpne kort. Av uforståelige grunner forsøkte Kina å dekke over utbruddet og gav ikke tilstrekkelig informasjon før pandemien var et faktum.

Hun anklager også dem som tar parti for Kina for å unngå å ta samme standpunkt som den amerikanske presidenten:

Det er enkelt for mange å avfeie legitim kritikk av Kina fordi Donald Trump har konfrontert regimet i Beijing. Men de som gjør det, gjør seg selv og landet vårt en bjørnetjeneste.

Kina følger en aggressiv og manipulativ strategi som kan gjøre landet til verdens største økonomiske supermakt, fastslå Listhaug. Eksemplene skremmer:

Australia, som tok initiativ til at WHO skal sette i gang en gransking av hvordan corona-pandemien oppsto, ble umiddelbart møtt med økonomiske sanksjoner. Norge har friskt i minne hvordan Kina herjet med oss etter at Nobels Fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Kinesiske oppkjøp, som for eksempel i flyselskapet Norwegian, tjener regimets langsiktige strategiske interesser, analyserer Listhaug. Det er galt å outsource livsviktig produksjon til et regime vi ikke har noen felles interesser med, mener hun. Listhaug antyder også at verden bør gå til handelsboikott av Kina.

Frp-nestlederen peker også på Kinas intellektuelle tyveri:

Kina er også aktiv innenfor overvåking ved hjelp av avansert teknologi, inkludert cyber. Mye av denne teknologien er stjålet. Vi må slutte å stryke dem med hårene samtidig som de spionerer og stjeler teknologi i industriell skala.

Norge har lurt seg selv, mener Listhaug: Vi har innbilt oss at handel ville gjøre landet mer demokratisk. Men så har ikke skjedd. Og det står noe mye viktigere på spill enn eksportinntekter:

Nå må vi ikke lenger spørre oss om vi har råd til å stå opp for menneskerettigheter fremfor lakseeksport. Vi må heller spørre oss om vi har råd til å la være.

Listhaug anbefaler i praksis at Norge stiller seg solidarisk med Australia:

Vi forventer at norske utenriksmyndigheter gjør alt i deres kraft til å granske Kinas håndtering av coronaviruset grundig.

Kutt bistanden til Kina, og sto opp mot Kinas opptreden i Hongkong, avslutter Listhaug.

Kronikken hennes er det første som skjer av banebrytende utenrikspolitisk tenkning blant norske toppolitikere på mange år. Det er på høy tid, og måtte fenomenet komme til å omfatte mer enn forholdet til Beijing.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.