Fabrizio Gatti. Foto: Wikimedia.

En publisist som ville betale for spredning på YouTube av en podkast om en ny bok som dokumenterer hvordan Kina bevisst spredte koronaviruset til omverdenen, ble nylig stanset av Google i sitt foretagende fordi podkasten angivelig brøt selskapets retningslinjer, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Det italienske forlaget La Nave di Teseo utgav den 15. april en bok av den berømte italienske journalisten Fabrizio Gatti, som i et helt år har gjort undersøkelser av koronavirusets opphav og spredning, og det er forlaget selv om kunngjør Googles inngripen.

I boken L’infinito errore – la storia segreta di una pandemia che si doveva evitare (En grenseløs urett – hemmeligheten bak en pandemi som burde ha vært unngått) påviser Gatti, som i flere år har gjort seg bemerket med avslørende undercover-reportasjer for nyhetsmagasinet L’Espresso, blant annet hvordan Kina ikke bare unnlot å stanse trafikken ut av det viktigste smitteområdet etter utbruddet av viruset, men til og med gikk inn for å øke turisttrafikken og antallet flyvninger.

Forfatteren tar også for seg ansvaret Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde for den sendrektige håndteringen av utbruddet.

Podkasten det gjelder, som er laget av den kjente skribenten og youtuberen Daniele Rielli, inneholder et intervju med Fabrizio Gatti. Opplysningene Gatti formidler, som er særdeles grundig dokumentert, er sensasjonelle og av stor interesse for hele verden, og boken har allerede solgt bra i Italia.

Så hvorfor bremser Google spredningen av informasjonen ved å forhindre reklame for den?

Ifølge forlagssjef Elisabetta Sgarbi meddeler ikke selskapet annet enn at den aktuelle podkasten angivelig sprer sensitivt innhold om koronaviruset, og at Googles retningslinjer forbyr spekulasjoner omkring temaet. Som kjent besluttet da også YouTube allerede i fjor vår å bannlyse alt innhold om viruset som måtte være i strid med det WHO sier.

Gatti har bevist det kinesiske regimets ansvar, kommenterer Sgarbi, som oppfordrer Google til å forandre sin policy:

Jeg håper at Google, nettopp på grunn av sin dominerende posisjon, kan være med og legge tilrettelegge for refleksjoner og debatt om den helsemessige og menneskelige katastrofen som har rammet verden. Det er stor forskjell på grunnløse fornærmelser og retten til kritikk, særlig når kritikken er solid dokumentert, slik den er i Fabrizio Gattis bok

Til tross for bokens brennaktuelle tema, oppsiktsvekkende konklusjoner og suksess i det italienske bokmarkedet, er Fabrizio Gattis verk knapt omtalt i de store italienske avisene – med unntak av tabloidene som eies av Silvio Berlusconi.

Den manglende oppmerksomheten fra Italias viktigste aviser reiser spørsmålet om hvorvidt Big Techs sensur av informasjon som setter Kina i et ufordelaktig lys, også har smittet over på de tradisjonelle mediene i Italia.

For heller ikke italienske tv-stasjoner har gitt Gatti noen større oppmerksomhet, med unntak av noen få innslag hos tv-konsernet Mediaset, som også eies av Berlusconi, og et program med forfatteren på La 7.

Mediasets nyhetskanal TGCOM24 har f.eks. nevnt Gattis dokumentasjon av at kineserne hadde isolert to virus som var sterkt beslektet med SARS-CoV-2, mens La 7 få dager etter utgivelsen av boken offentliggjorde et intervju med forfatteren.

Den sparsomme dekningen av noe som kan hevdes å være den viktigste avsløringen hittil i århundret, føyer seg inn i et mønster over store deler av Vesten, inkludert vårt eget land, der en aktør som faktisk.no har gjort alt for å diskreditere kritisk informasjon om Kinas rolle i pandemien.

Det kjedelige faktum er at næringslivet, tradisjonelle medier og Big Tech inkludert, har gitt avkall på sin integritet for å innynde seg Beijing-regimet. Mediene etterstreber ganske enkelt ikke lenger de ubehagelige sannhetene om en supermakt som truer friheten verden rundt.

Fabrizio Gatti sier i en kommentar at han er lei seg for at aktører i bransjen har lidd økonomisk tap fordi de ville fremheve arbeidet hans, og i likhet med Sgarbi oppfordrer han Google til å endre sin policy.

Som om det ikke var nok at vi må utholde det kinesiske regimet og konsekvensene av dets manglende begrensning av koronaviruset. Når Google mener at dokumentasjonen av mine undersøkelser av det som er skjedd, er krenkende, og selskapet prøver å hindre spredningen av den, er det et av mange tegn på en svært bekymringsfull vending.

Vi må forsvare demokratiene både mot totalitære regimet og det digitale monopolet, konkluderer Gatti.

For vår egen del kan vi bare legge til at den oppgaven er ekstra vanskelig fordi det digitale monopolet står til tjeneste for det totalitære regimet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.