Nytt

Folk med ansiktsmasker i ettermiddagsrushet i Beijing. Foto: Thomas Peter / Reuters / scanpix

Kina sier nei til kravet om en uavhengig, internasjonal granskning av coronavirusets opphav. En av landets toppdiplomater i Storbritannia, Chen Wen, kaller kravet politisk motivert og sier det ville ta Kinas fokus bort fra å bekjempe pandemien, rapporterer BBC.

Samtidig anklager EU i en rapport Russland og Kina for å ha spredt desinformasjon om krisen. Også Donald Trump har gjentatte ganger pekt ut Kina for landets håndtering av utbruddet, og delstaten Missouri saksøker den kinesiske regjeringen for å ha gjort for lite for å stoppe viruset.

Det svirrer ulike teorier om hvor og hvordan viruset oppstod. Informasjon om virusets opphav kan være viktig for å bekjempe sykdommen mer effektivt.

Helt fra starten av pandemien har det kommet krav om internasjonal granskning for å finne ut hvordan alt begynte. Torsdag sa den australske statsministeren Scott Morrison at han kommer til å ta opp saken neste måned i World Health Assembly, WHOs styrende organ.

Chen sier til BBC at Kina ikke vil gå med på noen granskning, og kaller den politisk motivert.

«The independent inquiry is politically motivated,» she said.

«We are fighting the virus at the moment, we are concentrating all our efforts on fighting against the virus. Why talk about an investigation into this? This will divert not only attention, it will divert resources.

«This is a politically motivated initiative, I think no-one can agree on this… It would serve nobody any good.»

Chen Wen påpeker at det svirrer mange rykter, og omtaler sars-CoV-2 som «et politisk virus» som hun mener er minst like farlig som viruset selv.

Europeiske regjeringer har hittill vært tilbakeholdne med å starte en diplomatisk krangel med Kina. En anonym britisk regjeringskilde sier til  BBC at man er nervøs for å konfrontere Kina, og at forholdet til landet er skjørt.

Countries are dependent on Beijing for deliveries of vital equipment in dealing with the crisis and want to keep the flow of information open to help understand what happened this time and prevent future outbreaks, and experts say the approach needs to be carefully calibrated.

«We need to dial down the rhetoric and the confrontation because we’ve got something more serious to deal with,» argues Charles Parton, a former UK diplomat in China and now a senior associate fellow at the RUSI think- tank.

In the US by contrast, the issue of China is becoming highly politicised in an election year with competing calls for a tough line on Beijing and pressure to investigate the origins of the virus.

I sterk kontrast til engstelsen i Europa står USA, hvor Kina-spørsmålet blir stadig mer politisert i et valgår hvor kravet om en tøff linje mot Kina ventes å vinne stadig mer terrreng.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!