Coronaviruset sprer seg raskt i Afrika. Smittekurvene ser foreløpig ut til å følge Italia og Spania. Det var i utgangspunktet få som reiste med fly i Afrika så viruset kom ikke så raskt dit. Mange afrikanske ledere mente også at kontinentet ikke ville bli rammet på grunn av høyere temperaturer og kanskje det hele var genetisk betinget.

I Burundi trodde de at Gud ville spare dem. Zimbabwes forsvarsminister mente at coronaviruset var en himmelsk hevn mot Vesten som hadde innført sanksjoner mot Zimbabwe. Tanzanias president, John Magufuli, sa til folket at de burde samle seg i kirkene og ta imot nattverd fordi viruset ikke kunne overleve i Jesus legeme.

I andre afrikanske land, som allerede hadde erfaring med Ebola, så var responsen raskere. Uganda stengte flytrafikken før det første corona-dødsfallet.

Det er lite med virustesting i Afrika og det er usikkert hvor mange som allerede er smittet. Folk er generelt skeptiske til egne myndigheter og politiets rolle er ofte å beskytte de rike fra de fattige. Politivold som følge av karantenetvang er allerede et problem i flere land. I Kenya er flere mennesker blitt skutt av politiet for brudd på karantenen, melder BBC. En av dem var en taxi-motorsyklist som forsøkte å hjelpe en gravid kvinne å komme seg til sykehuset for å føde. Også i flere andre land blir folk skutt for å bryte nyinnførte karanteneregler.

En offisiell tjenestemann bruker pisk på sivile borgere for å få dem til å spre seg. De hadde samlet seg for å få matrasjoner. Nairobi, Kenya April 2, 2020. REUTERS/Njeri Mwangi 

 
Mens folk som bor utenfor byene eller jobber i det offentlige støtter en lockdown, så vet de fattige i byene at de vil sulte hvis de ikke kan jobbe. Med manglende sosialt sikkerhetsnett i afrikanske land så vil coronakrisen kanskje utløse flere dødsfall og tragedier med en lockdown enn uten. De fattige mener at dette er den rike manns sykdom som de fattige må betale prisen for.

“If you are a middle-class Kenyan with a fully stocked fridge and live-in staff, it is easy to quarantine,” sa Elijah Wanjala, som var kelner inntil for 14 dager siden da alle restaurantene måtte stenge.

“But I live in one room with my wife and five children and I have no money for food. What do I do? This is a disease that affects rich people. But it is poor people like us who are being made to pay the price.”

I byen Abidjan på Elfenbenskysten mente beboerne at en ny coronaklinikk ble satt opp for nær husene deres. De startet selv rivingen av den mens de ropte «vi vil ikke ha den». Klinikken var imidlertid aldri tenkt som et behandlingssted, kun et senter for smittetesting.

The Telegraph    thesouthafrican

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.