Nytt

NTNUs hovedbygning. Foto: Sparrow / Wikimedia Commons.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet to faste vitenskapelige ansatte ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim for å ha medvirket til et datainnbrudd som kan ha gitt iranske gjesteforskere tilgang til informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen

Det melder Universitetsavisa mandag.

De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.

NTNU-ledelsen ser på saken med stort alvor og vil vurdere oppsigelse av de siktede ansatte om PST konkluderer med at de har begått kriminelle handlinger.

Det var i fjor vår at PST fikk vite om den ureglementerte forskningen, og i fjor høst innledet PST etterforskning av de to nå siktede, som holder til ved Institutt for maskinteknikk og produksjon (MTP). Instituttet slo selv alarm etter avdekkingen av datainnbruddet.

– Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran, opplyser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Universitetsavisa.

De iranske gjesteforskerne, som forlengst har forlatt Norge, har vært i stand til å bruke et spesiallaboratorium kalt Nano-mekanisk lab, som kan gjøre analyser av visse legeringers egenskaper. Det store spørsmålet er om denne informasjonen kan ha hjulpet Iran med å fremstille atomvåpen.

De iranske forskernes nærvær var ikke reglementert:

Ledelsen lokalt skal forespørres og gi sin tillatelse til slike besøk. Det manglet slike anmodninger før gjesteforskerne ankom.

Prorektor ved NTNU Bjarne Foss sier at det ser ut til å handle om et tillitsbrudd fra de to vitenskapelige ansatte, som institusjonen ikke vil navngi. Det er vanskelig å helgardere seg mot utro tjenere, sier han. Skillet mellom forskning for sivile formål og forskning som kan ha militære anvendelser, er ellers ikke skarpt.

NTNU har ansatte en rekke forskere både fra Iran og Kina, opplyser Foss.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!