I over et år har NTNU etterforsket påstander om at førsteamanuensis Øyvind Eikrem skal ha kommet med hatefulle ytringer på Facebook. Nå mener de Eikrem må gå på dagen fra sin jobb ved institutt for sosialt arbeid, melder NRK.

Ansettelsutvalget ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap tar avgjørelsen torsdag 17. juni. Eikrem sier han vil anke saken hvis han blir oppsagt.

– NTNU har intet saklig eller rettslig grunnlag for noen som helst reaksjon mot meg, langt mindre et grunnlag for avskjed, skriver Eikrem i en e-post til NRK.

Ledelsen ved NTNU bekrefter at de har startet avskjedssak mot Eikrem, men vil ikke si noe mer om saken.

– Vi har ingen kommentar på dette tidspunktet, skriver dekan Tine Arntzen Hestbek ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap i en e-post til NRK.

Eikrem fikk i 2018 refs fra instituttet, da han lot seg intervjue av Resett. Document omtalte saken.

18. september ble 1. amanuensis Øyvind Eikrem ved NTNUs Institutt for sosialt arbeid (ISA) intervjuet av Resett i forbindelse med dobbeltdrapssaken i Trondheim. Eikrem kritiserer det han kaller en «naiv Hakkebakkeskogen-mentalitet» i omgang med unge menn fra brutale sentralasiatiske kulturer.

Allerede morgenen etter at intervjuet ble offentliggjort, mottok Eikrem en e-post fra instituttstyrer Riina Kiik med ordre om å melde seg umiddelbart, opplyser Universitetsavisa.

Kiik hevdet at «hele instituttets omdømme er blitt skadet fordi du står fram som forsker og 1. amanuensis ved ISA.»

Det var et oppslag i Filter Nyheter i februar 2020 som hevdet at Eikrem deltok anonymt på angivelig rasistiske sider på Facebook. Saken var  bygget på fotografier som NTNU-stipendiat Malin Fævelen tok av Eikrems dataskjerm uten at han visste det. Hun fikk hjelp av stipendiat Anne Aasback. Han ble altså utsatt for spionasje av stipendiater fra sitt eget institutt.

Eikrem klaget inn Filter Nyheter til PFU.  En annen person erkjente å stå bak de falske profilene. Nettavisen ble felt i PFU for brudd på god presseskikk. Men denne saken brukes nå av ledelsen ved NTNU som grunnlag for å avskjedige Eikrem.

NTNU har engasjert advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som i april leverte en rapport hvor de konkluderte med at Eikrem hadde tilgang til en anonym facebookkonto som han også må holdes ansvarlig for.

Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter, og har også besøkt foredrag i regi av Document for å ta bilder av deltagere.

Ifølge Khrono skal en av begrunnelsene for avskjed være at Eikrem har oppført seg kritikkverdig både til ledere, ansatte og studenter, og vært en belastning for arbeidsmiljøet.

– Disse tingene var helt ukjente for meg før jeg fikk forhåndsvarselet, sier Eikrem.

Eikrem har ingen ønsker om å slutte i sin stilling ved NTNU, og vil bruke alle juridiske virkemidler for å motsette seg en eventuell avskjedigelse, hvis det blir nødvendig.

– Fordelen med det siste alternativet blir at det kan komme et fullt offentlig søkelys på NTNUs behandling av saken og hele bakteppet for dette, skriver Eikrem.

Det skjer svært sjelden at vitenskapelige ansatte blir avskjediget. Å miste jobben på grunn av hatefulle ytringer fremsatt som privatperson er noe helt nytt, sier historieprofessor John Peter Collett.

– Det vil være noe ganske nytt å gå til avskjedssak på et slikt grunnlag. Det har aldri forekommet før, sier Collett.

NRK

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.