Spørsmålet om hvorvidt førsteamanuensis Øyvind Eikrem skal avskjediges fra sin stilling ved NTNU, avgjøres av styret i dag. Møtet begynner kl 13.00 og er berammet til å vare i hele fem timer. Saken er meget spesiell. Et miljø ved NTNU vil ha Eikrem fjernet, og ledelsen er av samme mening. Men spesialister på arbeidsliv mener det vil være å senke listen så lavt at stillingsbeskyttelsen vil være alvorlig svekket.

Saken gjelder en anonym Facebook-konto som kolleger av Eikrem mente han sto bak. Dette var personer som sto for et annet politisk syn og nærmest la ham for hat. Filter nyheter ble deres talerør. Filter nyheter ble felt av PFU.

Bakgrunnen for saken er blant annet artikler publisert i Filter Nyheter i februar i fjor. Her hevder flere anonyme kilder at Eikrem har hatt en hemmelig Facebook-konto der han skal ha ytret seg fremmedfiendtlig.

I oktober i fjor ble Filter Nyheter felt for brudd på god presseskikk for to av artiklene, som Pressens Faglige Utvalg mente var i strid med Vær varsom-plakatens punkt 3.2.

Hvis en anonym Facebookkonto kan være avskjedigelsesgrunn, innføres politiske kriterier som oppsigelsesgrunn.

Jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo sier han mener at det er feil av NTNU å legge vekt på ytringene på de anonyme Facebook-profilene. Han tror NTNU har en dårlig sak om den havner i retten.

– Terskelen for avskjedigelse er veldig høy. Uansett om det er ham, så har han skrevet under pseudonym. Det har ikke noe med hans stilling å gjøre, sier han til Aftenposten.

Det kan virke som om NTNU er blitt et woke-universitet av amerikansk modell, der feil meninger fører til eksklusjon.

NTNU-rektor Anne Borg mener Eikrem bør avskjediges. Dette skjer etter at ansettelsesutvalget ved fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap tidligere i år vedtok å avskjedige Eikrem. Eikrems advokat klaget beslutningen inn for fakultetets ansettelsesråd, som opprettholdt vedtaket.

– Det finnes ikke noe grunnlag for avskjed. Vi er uenige om faktum i saken, sier Eikrem til Aftenposten.

Om NTNU-styret opprettholder avskjedigelsen, må Eikrem slutte i sin stilling umiddelbart.

– Hvis det blir vedtatt, så tar jeg det videre til retten, sier han. (NTB)

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.