NTNUs hovedbygg i Trondheim. Foto: Eirik Refsdal / Wikimedia Commons.

Oppslaget i Filter Nyheter i februar 2020 om at førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for sosialt arbeid, Øyvind Eikrem, deltok anonymt på angivelig rasistiske sider på Facebook, bygget på fotografier som NTNU-stipendiat Malin Fævelen tok av Eikrems dataskjerm uten at han visste det.

Det opplyser Universitetsavisa.

Fævelen og stipendiatkollega Anne Aasback, som begge tilhører samme institutt som Eikrem, dokumenterte i noen måneder etterpå aktiviteten i nettforaene det gjaldt, skriver avisen – som utgis av NTNU.

Stipendiatene har tidligere fortalt de var vitner til at Eikrem opptrådte som signaturen Einar Tambarskjelve på Facebook, men det har ikke kommet frem tidligere at Fævelen snikfotograferte Eikrem bakfra.

Anne Aasback fortalte at det var hun som så at han brukte kontoen første gang september 2019. Noen uker seinere skal Eikrem ha satt seg foran Malin Fævelen under et møte på instituttet. Overfor Nidaros sa hun at hun så at han var inne på profilen. Hun mente det ikke bare var slik at han var inne og leste profilen, men satt med den foran seg under hele møtet.

Snikfotografering er lovbrudd, kommenterer Øyvind Eikrem, som ikke har noe godt å si hverken om takhøyden eller arbeidsmiljøet på jobben:

– Denne saken taler for seg. Jeg har blitt forsikret fra meget kompetent hold at å ta slike bilder er et lovbrudd. Jeg er heller ikke kjent med at systematisk kollektivt organisert overvåkning av meningsmotstandere er slik det skal være på norske arbeidsplasser. Ledelsen ved NTNU har visst om disse forholdene i alle fall fra 2019, og har antagelig medvirket og oppmuntret dem. I et moralsk perspektiv er det frastøtende, men dessverre ikke overraskende, sier han til Universitetsavisa.

Aasback og Fævelen gikk til dekan Marit Reitan med sine funn, uten at noe ble gjort. Noen uker etterpå kom oppslaget i Filter Nyheter, som siden ble felt for brudd på god presseskikk. Eikrem nektet for å ha stått bak de angjeldende postene, og en annen person innrømmet siden å ha skrevet dem.

Saken fremdeles uavklart:

  • NTNU hyret inn to advokatfirmaer for å foreta innsyn i Eikrems e-post og annet elektronisk materiale for å se om han hadde brutt NTNUs IKT-reglement.
  • Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig gjennomfører en faktaundersøkelse (granskning) av sakens fakta.
  • NTNU venter på en rapport fra advokatfirmaet før de foretar seg noe.

Eikrem sier det hele er et angrep, og at det skyldes intervjuet han gav til Resett der han kommenterte dobbeltdrapet i Prinsens gate i Trondheim i 2018.

Stipendiat Aasback opplyser til Universitetsavisa at hun spionerte på Eikrem fordi hun syntes aktiviteten hans var betenkelige, samt fordi hun har faglig interesse for «hatprat, konspirasjonsteorier og filterbobler i sosiale media».

Stipendiat Fævelen sier hun fotograferte Eikrem fordi hun mener aktiviteten hans var brudd på NTNUs etiske retningslinjer.

Dette må være pinlig for NTNU, kommenterer Eikrem, som sier at de to stipendiatenes materiale er identisk med Filter Nyheters.

Filter Nyheters redaktør Harald Klungtveit foran Stortinget i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon i Oslo i 2020. Foto: Leserbilde.

 

 

Kjøp Alexander Graus essay «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.