En tyskiransk professor ved NTNU inviterte fire iranere til å gjesteforske uten å spørre ledelsen. Iranerne fikk opplæring i og fikk bruke et elektronmikroskop som kan brukes til utvikling av atomvåpen.
Mandag kommer saken hans opp for Oslo tingrett. Mannen sa opp stillingen sin høsten 2020 og bor nå i Qatar. Han risikerer ti års fengsel, men er neppe å finne på tiltalebenken.
Saken reiser spørsmål om kontrollen ved NTNU. Hvordan kan en gjesteprofessor fra et land under et sanksjonsregime invitere landsmenn inn for å gjesteforske uten at noen sjekker om de er sikkerhetsklarert?
Saken kom for en dag etter at det ble registrert et datainnbrudd i april 2019.

Mandag starter rettssaken mot ham i Oslo tingrett. Den nå 49 år gamle tyskiraneren risikerer inntil ti års fengsel om han blir funnet skyldig.

Den tiltalte forskeren inviterte fire gjesteforskere fra Iran, som mellom februar 2018 og juli 2019 hadde opphold av ulik varighet ved NTNU.

Ifølge tiltalen sørget mannen for at iranerne fikk tilgang til laboratorier hvor blant annet elektronmikroskopet instrumentet SEM sto plassert. Dette kunne ifølge tiltalen tjene til å utvikle Irans militære evne.

Mikroskopet står på en liste over utstyr og materiale som er forbudt å eksportere til Iran som følge av internasjonale sanksjoner. Det er også forbudt å gi opplæring til iranere i dette.

– Vi har tatt ut tiltale mot han for brudd på sanksjonsregelverket, blant annet brudd på Iran-forskriften, eksportkontrollforskriften og et datainnbrudd, fortalte statsadvokat Frederik Ranke til NRK i fjor høst.

Den tiltalte 49-åringen, som sluttet ved NTNU høsten 2020, nekter straffskyld. Han er i dag bosatt i Qatar, ifølge tiltalen.

Det var NTNU som varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om saken. Dette skjedde i april 2019 etter at ledelsen ved Institutt for maskinteknologi og produksjon oppdaget et datainnbrudd.

Oslo tingrett har satt av tre uker til behandlingen av saken. (NTB)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.