En tysk-iransk professor ved NTNU inviterte gjesteforskere fra Iran, og ga dem tilgang til et laboratorium. Nå blir han tiltalt for brudd på Iran-forskriften.

Det var i utgangspunktet to forskere ved Institutt for maskinteknologi og produksjon som var siktet i saken, skriver NRK. Saken mot den andre forskeren er nå henlagt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet dem for å ha medvirket til et datainnbrudd, gjennom å ha gitt andre uberettiget tilgang til et datasystem.

– Vi har tatt ut tiltale mot en person for brudd på sanksjonsregelverket, blant annet brudd på Iran-forskriften, eksportkontrollforskriften og et datainnbrudd, sier statsadvokat Frederik Ranke til NRK.

Det er et brudd mot loven for eksportkontroll å eksportere visse strategiske varer, tjenester og teknologi uten tillatelse fra Utenriksdepartementet.

– Vi mener tiltalte har brudd sanksjonsregime til Iran ved å invitere over gjesteforskere som har fått tilgang på listeførte instrumenter, uten at han har satt NTNU i stand til å få en forhåndstillatelse fra Utenriksdepartementet, forklarer Ranke.

I perioden februar 2018 til juli 2019 inviterte den tiltalte fire gjesteforskere fra Iran til NTNU i Trondheim. Under oppholdene fikk de tilgang til blant annet et spesielt mikroskop som krevde at brukere hadde lisens fra UD.

– De fikk veiledning og opplæring av han det er tatt ut tiltale mot, sier Ranke.

FN har innført sanksjoner mot Iran for å forhindre at landet utvikler atomvåpen.

Det var ledelsen ved NTNU som varslet PST. Strafferammen er ti år. Den tiltalte nekter straffskyld.

Slapp iranere inn på laboratorium – NTNU-forsker tiltalt 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂