NTB

Påtalemyndigheten har bestemt seg for å ikke anke frifinnelsen av en tidligere NTNU-professor som var dømt for brudd på eksportkontrolloven og Iran-forskriften.

– Etter en helhetsvurdering bestemte vi oss før jul for å ikke anke dommen til Høyesterett, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Khrono.

Den tysk-iranske professoren ble først dømt til åtte måneders fengsel i Oslo tingrett i november 2022. Professoren anket så saken til Borgarting lagmannsrett, som 8. desember frifant ham på alle tre tiltalepunktene.

Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved NTNU, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Gjesteforskerne fikk tilgang til instituttets laboratorier, herunder et elektronmikroskop. Dette elektronmikroskopet kunne, ifølge tiltalen som var tatt ut mot mannen, tjene til å utvikle Irans militære evne.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.