NTB

En tysk-iransk professor og hans kone krever over åtte millioner kroner i erstatning og etter han ble dømt for brudd på eksportkontrollregler.

Den tidligere NTNU-professoren ble først dømt og senere frikjent blant annet for brudd på eksportkontrollreglene. Nå krever han og kona 7.058.202 kroner i erstatning for en rekke utgifter de har hatt som følge av straffesaken mot professoren. De krever også en millioner kroner til sammen i oppreisning, skriver Khrono.

Kona var på et tidlig tidspunkt siktet sammen med ektemannen, men det ble ikke tatt ut tiltale mot henne.

– Det er et forholdsvis stort krav, men det er fordi staten gjorde det til en stor sak. Kravet er stort fordi det er snakk om en verdensledende forsker, men vi har ikke blåst opp kravet og bedt om en for stor erstatning. Alt kan dokumenteres, sier professorens advokat Olle Nohlin til Khrono.

Sammen med advokat Brynjulf Risnes har han representert den tysk-iranske professoren (51) de siste fem årene, og i desember i fjor falt dommen. I Borgarting lagmannsrett ble 51-åringen enstemmig frikjent for anklagene om brudd på eksportkontrolloven og Iran-forskriften, samt et datainnbrudd.

Mannen ble først dømt i Oslo tingrett til åtte måneders fengsel i november 2022. Som følge av saken sa professoren selv opp jobben ved NTNU.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.