Den belgiske nasjonalforsamlingen ratifiserte onsdag en sterkt kritisert utleveringsavtale med Iran. Avtalen åpner for at den terrordømte,  tidligere iraske diplomaten Assadollah Assadi kan utleveres til Iran i bytte mot minst én belgier som sitter fengslet i Iran.

Assadi ble i februar 2021 dømt til 20 års fengsel, for å dømt for å ha planlagt et bombeangrep mot en konferanse for den iranske opposisjonsgruppen Folkets Mujahedin (MeK), utenfor Paris i 2018. Tusenvis av menneskeliv kunne ha gått tapt om ikke tysk politi hadde arrestert Assadi, samtidig som et belgisk-iransk par ble arrestert av belgisk politi.

Etter to dager med heftig debatt, stemte medlemmene i den belgiske nasjonalforsamlingen for avtalen med 79 stemmer mot 41.

Avtalen har siden 6. juli allerede vært godkjent av en kommisjon i nasjonalforsamlingen.

Den har blitt sterkt kritisert både i Belgia og av Irans opposisjonsbevegelse. Men statsminister Alexander de Croos regjering har argumentert for at avtalen er eneste mulighet for å få hentet hjem en belgier som er fengslet i Iran, hjelpearbeideren Olivier Vandecasteele. (NTB)

Mulig felle

I følge den saudi-finansierte TV-kanalen og nettstedet Iran International, kan Olivier Vandecasteele, som frem til 2020 var Flyktninghjelpens landdirektør i Iran, ha blitt arrestert av iranske myndigheter, nettopp for å få til en utlevering av Assadollah Assadi.

44 år gamle Vandecasteele gikk i 2020 fra jobben i Flyktninghjelpen til sjefstillingen i Relief International, men etter det som oppgis å være interne problemer i Relief International, fratrådde han denne stillingen i 2021.

I det som så ut til å være interne organisasjonsspørsmål, ble han lagt til side som sjef for Relief International i fjor, og han kom tilbake til Europa. Men en informert kilde fortalte Iran Internationals Fardad Farahzad at dette kunne kommet av press fra Irans byrå for utenlandske statsborgere i innenriksdepartementet.

Vandecasteele kom imidlertid senere tilbake til Iran på turistvisum for å besøke en venn. Det er mulig at hans retur til Iran var en arrangert felle av iransk etterretning for å arrestere og utveksle ham med Assadi. (Iran International)

Olivier Vandecastele sees her i arbeid for relief International i forbindelse med Covid-19. Skjermdump: Relief International

Ifølge Iran International skal også en iransk-belgisk professor være fengslet av det iranske regimet.

En informert kilde fortalte Iran International at to belgiske statsborgere for tiden sitter i fengsel i Iran. En av de to er tilsynelatende en iransk-belgisk professor ved Louvain University. Saken hans ble nevnt for noen år siden av kansleren ved Teheran University, Mahmoud Nili. Nili sa at universitetet hadde stoppet utvekslingene med Teheran University på grunn av arrestasjonen hans, men navngav ham ikke. (Iran International)

Belgias Kong Filip sa i en tale onsdag kveld, i anledning av nasjonaldagen torsdag, at Belgia ikke vil gi etter for utpressing. Det gjaldt imidlertid Russland, ikke Iran:

– Vi vil ikke tillate utpressing av en atomkraft som ønsker å ødelegge solidariteten vår med Ukraina for å splitte oss. Vi vil fortsette å støtte folket i Ukraina, sa kongen i sin tale til det belgiske folket. (Flandersnews)

Exclusive: Iran Holding Belgian Man As Brussels Mulls Prisoner Exchange (Iran International)

Iran Reportedly Holds Two Belgians As Brussels Plans Prisoner Swap (Iran International)

King vows not to yield to Russian blackmail (Flandersnews)

Les også:

Stor anti-terror aksjon mot iransk-støttet senter i Frankrike

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.