Assadollah Assadi ble av en belgisk domstol dømt til 20 års fengsel for planlegging av et attentat mot den iranske opposisjonsgruppen Mujahedin e Khalq. Assadi var diplomat i Wien og brukte sin diplomatiske immunitet til å planlegge terror i Frankrike. Saken vakte stor oppsikt.

Assadi nektet å uttale seg og påberopte seg diplomatisk immunitet. Det øret hørte ikke den belgiske domstolen på.

Men Iran visste råd. De arresterte landdirektøren for Flyktninghjelpen i Iran, Olivier Vandecasteele (41). Iranerne nøyde seg ikke med 20 år. Vandecasteele fikk 40 år og 74 piskeslag..

Han satt «bare» 455 dager. Fredag var han tilbake på belgisk jord. I den andre enden var Assadi tilbake på iransk.

– Olivier tilbrakte 455 dager i fengsel i Teheran under uutholdelige forhold, uskyldig dømt. At han nå kan vende hjem til Belgia, er en lettelse for hans familie, venner og kolleger, sier Belgias statsminister Alexander De Croo i en uttalelse.

Men regjeringen får sterk kritikk for å ha forhandlet med et terrorregime som bruker andre mennesker som utpressingsmiddel.

Den belgiske nasjonalforsamlingen ratifiserte i juli en sterkt kritisert utleveringsavtale med Iran. Statsminister de Croos forsvarte avtalen med at det var eneste mulighet for å få hentet Olivier Vandecasteele hjem.

Det tok altså deretter over ti måneder før han faktisk slapp ut fra iransk fangenskap. Dommen mot ham ble avsagt i januar. (NTB)

Iranerne lar uten å blunke utlendinger råtne i fengsel på oppdiktede anklager. De bruker fangenen som forhandlingskort.

 

https://apnews.com/article/iran-trials-antwerp-france-belgium-6005db14421f60e003cfcf5a32145414

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.