Den iranske diplomaten Assadolah Assadi er dømt til 20 års fengsel i Belgia for å ha deltatt i planlegging av en terrorhandling mot eksiliranere i Paris i 2018. Målet var en protest av iranske regimemotstandere, The National Council of Resistance of Iran (NCRI), som fant sted i Paris.

NCRI i en demonstrasjon fra London fra samme tid:

The National Council of Resistance of Iran (NCRI) demonstrerte i London i 2018 mot regimet i Iran. (AP Photo/Frank Augstein/NTB)

Ifølge politiets etterforskning transporterte Assadi eksplosivene med seg i et rutefly til Østerrike fra Iran. En felles innsats fra franske, tyske og belgiske sikkerhetstjenester avverget terrorhandlingen.

Dommen falt i Antwerpen, der diplomaten og tre medanklagede sto for retten høsten 2020. De tre medanklagede er Nassima Naamei (36), Amir Saadouni (40) og Mehrdad Arefani (57).

Assadis medsammensvorende ble arrestert i Antwerpen med 500 gram TATP (triacetontriperoksid) og en sprengstoffutløser. NCRI-demonstrasjoner samler tusenvis av mennesker i Europa. Det planlagte terrorangrepet ville blitt et blodbad, sier politiet.

Diplomaten Assadolah Assadi ble pågrepet da han var på ferie i Tyskland og deretter utlevert til Belgia.

DW

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.