Europakommisjonens hovedkvarter in Brussel, Belgia. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Rettssaken mot den iranske diplomaten og tre andre som er terrortiltalt i forbindelse med et planlagt bombeangrep mot eksiliranere i Paris, starter fredag.

I juni 2018 avverget belgiske myndigheter det de hevdet var et forsøk på å smugle eksplosiver over grensen til Frankrike. Eksplosivene skulle ifølge dem bli brukt til et bombeangrep mot et folkemøte arrangert av den politiske opposisjonskoalisjonen Det nasjonale motstandsrådet for Iran (NCRI) i Paris.

Frankrikes regjering anklaget senere iranske myndigheter for å stå bak planen, noe Iran har avvist. Rettssaken skal foregå i Belgia.

Den iranske diplomaten som er tiltalt for terrorplanlegging, ble pågrepet samme dag som et iransk-belgisk par ble tatt med eksplosiver i bilen i Frankrike. En fjerde person ble også pågrepet i forbindelse med saken, og alle fire er tiltalt for terror og risikerer livstid i fengsel.

Avviser tilknytning

Diplomaten, som var utstasjonert i Østerrike, ble pågrepet da han reiste gjennom Tyskland, et land der han ikke hadde diplomatisk immunitet.
Paret som er tiltalt sammen med diplomaten, er belgiske statsborgere i 30-årene med iransk opphav. Den fjerde tiltalte er en 57 år gammel iransk poet som har bodd i Belgia i over ti år. Han ble pågrepet i Frankrike i 2018 etter at Belgia utstedte en europeisk arrestordre.

Det er diplomaten som er utpekt som hovedmannen bak terrorplanen. Diplomaten og poeten avviser at de har noen tilknytning til hverandre.

– Dette er et opplagt tilfelle av statsterrorisme, sier advokaten Georges-Henri Beauthier, som representerer Det nasjonale motstandsrådet for Iran (NCRI).

Flere kjente personer skulle delta på arrangementet som angrepet ifølge tiltalen skulle rettes mot, blant dem Maryam Rajavi, Ingrid Betancourt og Rudy Giuliani. Rajavi leder den revolusjonære iranske eksilgruppen MEK, mens Betancourt er tidligere senator i Colombia.

Var i Europa

Da bombeangrepet angivelig skulle ha funnet sted, var Irans president Hassan Rouhani i Europa for å bygge støtte rundt den vaklende internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Ifølge François Nicoullaud, som tidligere var Frankrikes ambassadør i Iran, ble Rouhani overrasket da han hørte om hva som hadde skjedd.

– Da han var i Europa, ble han rasende da han hørte om den feilslåtte etterretningsoperasjonen, som han ikke hadde fått vite om, sier Nicoullaud til AFP.

Da Frankrike anklaget iransk etterretning for å stå bak, avviste Iran hardnakket anklagene.

Rettssaken skal pågå fredag, og så torsdag neste uke. En dom er ventet på nyåret 2021.

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.