Oslo 20191023.
Omar Samy Gamal (SV) er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Omar Samy Gamal er 27 år, representerer SV og er ny byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold i Oslo.

De rød-grønne gikk av med seieren i Oslo i kommunevalget. Arbeiderpartiet gjorde et langt dårligere valg enn i 2015, og tungen på vektskålen ble forskjøvet – mot SV og ikke minst MDG. SV har fått en ny mann inn i maktens korridorer i Oslo. Hils på Omar Gamal, Oslos nye mangfoldsbyråd!

«Det er ganske utrolig, ass. Raymond Johansen ringte meg på mandag. Og sa sånn ‘jeg har hørt at SVs ledelse ønsker deg som byråd’. Så tok vi en prat, og så var det pressekonferanse på tirsdag, og så var vi i gang på onsdag. Raymond er en bra mann.»

Det er Dagsavisen som gjengir en temmelig uformell prat med den nye mangfoldsbyråden. Avisen lurer på om Omar Gamal ble «vetta» – «altså, har bakgrunnen din blitt sjekka og sånn?»

Det kan Gamal bekrefte. Et lite avhør med «foreldra og vennene mine», forteller han. Dagsavisen fortsetter: «Ble du spurt om sånn … om du har kjørt for fort, rana banker eller vært med i en skikkelig ekstrem moske eller noe?»  «Ja, haha – sånne ting», kan Omar Gamal bekrefte – og avkrefter at han har vært med i en ekstremistisk moske. Han innrømmer imidlertid at han har gjort noe gæernt, det er det ingen tvil om, sier han til Dagsavisen – uten å komme nærmere inn på hva det kan være. Troende er han, selv om imamen nok kunne ønske at han var mer til stede i moskeen. Hvilken moske han tilhører, blir det ikke opplyst om i intervjuet.

Gamal hører mest hjemme på Hauketo og Tøyen; «der er det varmt», ifølge den nye byråden. «Vi er Oslo, vi er ett», understreker han. Han kan fortelle at foreldrene, som kom til Norge fra Egypt, slet med å finne jobber som tilsvarte deres kompetanse fra Egypt. Da han ringte moren og fortalte at han var blitt byråd, hadde hun ifølge sønnen «ikke peiling på» hva en byråd var, men hun ble åpenbart rørt over sønnens nye maktposisjon i hovedstaden.

Gamal skal finne ut hva det er i vårt system som diskriminerer folk, f.eks. høyt utdannende kirurger som snakker «haugevis av språk» – norsk er ikke nevnt spesifikt her. Selv kjenner Omar Gamal mest på hverdagsrasisme; forfølgelse i butikker og naboer som kun hilser på kjæresten hans, og ikke på ham.

Dagsavisen avslutter med å spørre hvem han helst ville stå fast i heisen med; de som driver med ungdomskriminalitet, er ett av svarene. Kanskje mangfoldsbyråden burde ta seg litt tid til ofrene for ungdomskriminaliteten også?

Det er vel bare å ønske lykke til, Omar Gamal – og Oslo by.

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂