Oslos mangfoldsbyråd Omar Samy Gamal. Foto: SV

– Erna bør si unnskyld! sier Oslos mangfoldsbyråd Omar Samy Gamal. Han «raser» over at statsministeren påpeker det opplagte: At visse minoriteter i USA er mer utsatt for politivold fordi de er mer involvert i kriminalitet.

Erna Solberg ble i går intervjuet av VG om opptøyene i USA. I motsetning til mange andre som føler seg meningsberettiget om «fascisten Trump» som ønsker at mest mulig blod skal flyte, helst svartes blod, forsøkte hun å ta utgangspunkt i fakta heller enn følelser.

Det gikk sånn passe.

Erna syntes det var «trist å se», «både de voldelige opptøyene, men også responsen til det.» Hun ønsket seg mer brobygging «i et land som for øyeblikket er veldig delt.»

VG unnslår seg ikke for å legge ordene i munnen på statsministeren:

– Du synes ikke Trumps respons har vært god?

– For så dum er du vel ikke..? ville det vært naturlig å legge til. Hvorfor artikkelforfatterne Martha C. S. Holmes og Øystein David Johansen ikke gjorde dét, vet de bare selv. Jeg vil si det er en mangel ved spørsmålet, men dette er pirk.

I svaret sitt snakker Erna enda mer om «å bygge en bro» for å få ned de voldelige hendelsene, og: «Vi skal ikke lure oss til å tro at det ikke er grupper som bidrar til å øke voldsbruken som igjen legitimerer at politiet slår ned. Men det er også demonstrasjoner som er fredelige, som må få lov til å fortsette. Det er behov for å helle kaldt vann på en veldig aggressiv tilstand som har økt den siste tiden.»

Et helt greit svar fra Solberg. Hadde hun stoppet der, ville knapt noen hevet et øyenbryn.

Men så kom uttalelsen som hisset opp mangfoldsbyråden – og en hel del andre:

– I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sier Solberg.

Statsministeren gjorde noe uhørt: hun påpekte at noen grupper i samfunnet er mer kriminelle enn andre. Hun sier ikke rett ut at afroamerikanere er overrepresentert på kriminalitetsstatistikken, men vi vet jo at det er slik det ligger an.

Ikke bare i USA: Innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn i så godt som samtlige typer lovbrudd. Overrepresentasjonen er svært kraftig når det gjelder ran, vold, grov vold, drap og voldtekt, ifølge tall fra SSB.

Men fakta er overvurdert. Følelser er mye bedre.

Omar Samy Gamal, som er byråd i Oslo for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, mente i et intervju med Utrop at Solberg burde ta avstand fra sin egen uttalelse «for ikke selv å bli en del av rasismeproblemet»:

– Erna Solberg bør si unnskyld for uttalelsene sine, sier han til Utrop. – Opptøyene i USA er en konsekvens av langvarig og dyp strukturell rasisme. Statsministeren bidrar dessverre til å tilsløre hva hele situasjonen dreier seg om.Det er urovekkende fordi vi sliter med alvorlig rasisme også her i Norge.

På basis av data fra World Values Survey fastslo Washington Post i 2013 at Norge er blant de aller mest tolerante landene i verden, og flere andre undersøkelser viser det samme: Norge er et av verdens minst rasistiske land.

Om dette er helt ukjent for mangfoldsbyråden og SVeren Gamal, sier det mye om hans kompetanse som byråd for nettopp mangfold.

Men det ble altså såpass mye støy fra flere hold at statsministeren valgte «å nyansere egne uttalelser», som det heter i Utrop:

«Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold er vanskeligere og rasistiske holdninger.» skrev hun på Twitter.

Une Bastholm, partileder for MDG, er også «opprørt» over statsministeren. Hun mente at «Solberg bruker kriminalitetsstatistikken ukritisk når hun sier at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA fordi de har vært mer involvert i kriminalitet.»

Det gir like mye mening å forstå det motsatt, skriver Bastholm på Facebook:

«At de som er mørke i huden har større sjanse for å havne i denne statistikken fordi politiet prioriterer ressurser inn mot enkelte miljøer og områder. Det er noe av bakgrunnen for opprøret i USA, og en påminnelse vi skal ha med til Norge. Når politiets ressurser baseres på hudfarge eller opprinnelse, forsterker det rasisme og splitter samfunnet.»

Bastholm hadde trolig fortrukket at politiet ikke tok hensyn til fakta om hvilke grupper som begår mest kriminalitet. Har politiet et signalement på «mørkhudede ungdommer» etter et ran, må politiet bruke like mye ressurser på å lete etter hvithudede som mørkhudede ungdommer. Noe annet ville vært rasistisk.

Omar Samy Gamal krever at Erna sier unnskyld – for hennes valg av ord. Da må vi som et minimum kunne kreve at mangfoldsbyråden sier unnskyld til det norske folk på vegne av den innvandrergruppen han selv tilhører (Den SSB kaller R3. Gamal er født i Norge av egyptiske foreldre) for den volden innvandrere utsetter nordmenn for.

Den volden det bejublede «mangfoldet» utsetter oss for.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.