Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam mener mørkhudede holdes nede, men blir rasende når man peker på hvem som begår kriminaliteten: – Fader, jeg er sint!

Oslos varaordfører mener usynlige, rasistiske strukturer rammer minoriteter. Men om noen nevner at innvandrere er overrepresentert i voldskriminalitet, blir hun rasende.

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) og leder av Oslo AUF  Varin Hiwa har fremmet flere forslag til partiets nasjonale partiprogram, forslag som handler om å bekjempe det Ap kaller «etnisk profilering» i politiet, og å innføre kursing i «strukturell rasisme» for kommuneansatte, skrev Nettavisen onsdag.

Les også: Kamzy vil kurse offentlige ansatte i «strukturell rasisme»

Ifølge Ap-toppene finnes det uformelle strukturer i samfunnet som holder mørkhudede folk nede, såkalt «strukturell rasisme». Forslaget lyder: «At kommuner skal få ressurser til å tilby kurs om rasisme og strukturell rasisme for ansatte i kommunen».

– For meg kan det forklares med at hvis man ikke er bevisst inkluderende, blir man ubevisst ekskluderende, sier Ap-politikeren.

Kamzy mener det eksisterer usynlige strukturer i det norske samfunnet som rammer minoriteter i større grad enn etniske nordmenn. Hun mener politiet driver med etnisk profilering, og at det er vanskeligere for folk med innvandrerbakgrunn å bli kalt inn til jobbintervju eller når de skal leie bolig.

Oslos varaordførers sterke interesse for å dele folk inn i grupper etter hudfarge og etnisitet, var derimot helt fraværende da hun for et par år siden ble konfrontert med tall som viser at innvandrerne er overrepresentert i nesten samtlige typer kriminalitet.

Document omtalte saken 5. september 2019: SSB: Innvandrere mer kriminelle enn nordmenn i 123 av 128 typer lovbrudd

SSB hadde aldri tidligere undersøkt sammenhengen mellom kriminalitet og innvandrerbakgrunn med så detaljerte tall. Tallene viste blant annet at innvandrerne er nesten fire ganger mer tilbøyelige til å begå voldtekt enn nordmenn.

Dagen etter ville Dagbladet ha et intervju med Kamzy om SSBs tall. Varaordføreren reagerte med raseri, hun var «ikke interessert» i å vite hvor kriminelle innvandrerne i Norge er.

«Varaordfører Kamzy Gunaratnam er kraftig provosert og advarer mot gruppetenkning.» skrev avisen.

– Fader, jeg er sint!

Kamzy ville overhodet ikke vite av at innvandrerne er overrepresentert i nesten samtlige typer kriminalitet – og svært kraftig overrepresentert i kategoriene «ran og utpressing», «mishandling i nære relasjoner», voldtekt og «grov kroppsskade, drap og drapsforsøk».

Oslos varaordfører reagerte sterkt på at Fremskrittspartiet hadde bestilt tallene og brukte dem i valgkampen:

– Fader, jeg er sint! Jeg er ikke interessert i disse tallene. Jeg er opptatt av å hjelpe folk i Oslo til å leve best mulige liv. Vi har ikke noe behov for å sette folk opp mot hverandre. Dette er våre barn, det er våre folk. Jeg snakker ikke om somaliere eller tamiler, jeg snakker om barnehageplasser, AKS, flere lærere og flere veier inn i arbeidslivet. Da blir folk en del av fellesskapet, sier en engasjert Ap-Kamzy.

Hun stilte seg undrende til hva Frp ville gjøre med tallmaterialet.

– Jeg har til gode å se tiltakene Frp har kommet med. Fram til de kommer med tiltak, kan de leke med tallene på kontoret sitt.

Nå, to år senere, viser Kamzy sterk interesse for nettopp å tallfeste samfunnsproblemer, hun vil kartlegge «strukturell rasisme» i politiet:

For å forhindre etnisk profilering ønsker Oslo Ap å opprette en kvitteringsordning. På denne måten vil personer som blir stoppet av politiet kunne få en kvittering på kontrollen. Det skal være for å kartlegge omfanget, opplyser partiet.

– Ikke interessert i folks hudfarge

Tall fra Danmark viser at selv om man justerer for alder, sosioøkonomisk bakgrunn og kjønn, så er ikke-vestlige kraftig overrepresenterte. Men når Dagbladets journalist spurte Oslos varaordfører om ikke dette var interessant, fikk han svar på tiltale:

– Så ulike typer innvandringsbakgrunn avgjør hvor kriminell du er? Jeg er ikke interessert i folks hudfarge, og Frp har en retorikk som bidrar til at folk ikke blir integrert i samfunnet. Skal man telle folk hele tiden for å vise at de ikke er en del av oss, får man bare det resultatet Frp ønsker seg – at de ikke føler seg som en del av det norske folk, sier Kamzy Gunaratnam.

Så da vet vi dét: Tall er fint å ha når man skal dokumentere «strukturell rasisme», men helt forkastelig når man kartlegger vold og annen kriminalitet begått av innvandrere.

Varaordføreren advarer mot gruppetenkning og er «ikke interessert i folks hudfarge» når det stiller innvandrere i et negativt lys. Men når man kan bruke grupper definert av hudfarge og etnisitet til å kartlegge «strukturell rasisme» er det derimot bare bra.

Ikke prøv å fortelle Kamzy at mye av volden innvandrerne utøver rammer andre innvandrere. Kraftig opphisselse er ikke bra for hjertet.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.