Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam inntar andreplassen på Oslo Arbeiderpartis stortingsliste etter kampvotering. Foto: Vidar Ruud/Scanpix

 

Det politiske landskapet er i rask endring, også i Norge. Vi følger jo gjerne i fotsporene til USA. Identitetspolitikken har virkelig slått rot i Norge de senere årene, langt inn i styringspartiene. Dette ble befestet etter nominasjonsmøtet i Oslo Ap tirsdag kveld, der Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam vant kampvoteringen om andreplassen på stortingslisten.

Minoritetenes andel av Oslos befolkning vokser rekordraskt. Stovner bydel har nå knapt 60 prosent minoritetsandel, det magiske 50-tallet ble nådd for kun få år siden, i 2014 var minoritetsandelen i bydelen 50,5 prosent.  

Men til tross for at befolkningen med norsk bakgrunn krymper stadig raskere i bydel Stovner og flere andre bydeler øst i Oslo (dør ut er vel i noen grad det rette begrepet, siden det er i de eldste aldersgruppene det fortsatt er en majoritet av mennesker med norsk bakgrunn i blant annet bydel Stovner), så er det altså antirasismen som blir valgkampsaken for Oslo Arbeiderparti med Kamzy på andreplass. 

I starten av november skrev varaordføreren et innlegg i Aftenposten med tittelen «Arbeiderpartiets partiprogram må bli mer antirasistisk». «Vi står midt i en #metoo av rasisme. Enkelthistorier som før ble tiet i hjel, kommer endelig ut i offentligheten. Fra homokampen og kvinnekampen vet vi at for hver historie finnes det tusener av andre som aldri blir fortalt. Min jobb som politiker er å forsøke å lage politikk på vegne av historiene.»

Kamzy ramser så opp viktige saker hun vil kjempe for som politiker, og da antakelig stortingspolitiker fra høsten av: Etnisk profilering av politiet må bekjempes med en kvitteringsordning, mangfoldskompetanse i politi og justisvesen, flere med minoritetsbakgrunn i maktposisjoner – enhver institusjon bør ha en egen plan for hvordan den mangfoldige rekrutteringen skal skje. Flerkulturell kompetanse i helsevesenet, språkkompetanse i eldreomsorgen. Støtte til det «pragmatiske forslaget til rusreformutvalget», som i praksis er veien til legalisering av cannabis og etter hvert hardere stoffer. 

Ikke ett ord om utviklingen i Oslo etter at byen har blitt mer og mer flerkulturell, med barneran, grov vold, knivstikkinger og skyting på åpen gate, bilbranner og voldtekter – det siste har i flere år vært dysset ned. Klankultur og importert organisert kriminalitet. Æresvold og æreskultur som fratar særlig flere kvinner med muslimsk bakgrunn valgfrihet og «murer» dem inne. Undertrykkelsen i minoritetsmiljøer og intoleransen mot vårt vestlige levesett. 

For dem som fortsatt bøyer nakken og legger seg flat for identitetspolitikken, er kanskje Oslo Ap – eller Oslo SV med den profilerte Marian Hussein, Norges første kvinne med hijab på Stortingets talerstol, på deres andreplass – gode alternativer i stortingsvalget 2021. For oss andre er utviklingen til å gråte av.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.