Nordmenn er tradisjonelt tilbakeholdne med kroppskontakt. Det som før var et personlig, privat anliggende, noe man kun gjorde med de nærmeste, er på kort tid blitt en vanlig omgangsform mellom mennesker som vil vise at de tilhører samme stamme. De latinske landene har skikken med å kysse på kinnet. Nå omfavner også menn hverandre. Det er stort sprang på kort tid. Likevel kommenteres det ikke. På venstresiden er knyttnever erstattet av klem. Kroppsberøring er lim mellom mennesker med helt ulik bakgrunn: Oslos viseordfører Kamzy Gunaratnam og Jonas Gahr Støre på landsstyremøte til Ap 18. september 2018. Foto: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix

Et samlet Oslo bystyre har vedtatt å utarbeide en handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger. Handlingsplanen skal omfatte alle minoriteter.

Oslo har de siste ti-årene opplevd en voldsom befolkningsvekst. Pr. 1. kvartal 2019 har Oslo by om lag 684 000 innbyggere. Det innebærer en kraftig økning de siste tyve årene; ved inngangen til 2000-tallet var det ca. 500 000 innbyggere i Oslo. I 2040 forventer Oslo kommune at det bor i overkant av 815 000 innbyggere innenfor byens grenser.

Veksten i Oslos befolkning er hovedsakelig innvandringsdrevet og har vært det i mange år. Flere bydeler, og ikke minst delbydeler, i Oslo har nå flertall av innvandrere. Utviklingen er krystallklar; det blir bare færre og færre med norsk bakgrunn i Oslos østlige bydeler, og blant den oppvoksende slekt er de noen steder et bittelite mindretall. Åtte av ti nyfødte i Groruddalen og Søndre Nordstrand hadde i 2017 innvandrerbakgrunn.

Til tross for at majoritetsbefolkningen er i fritt fall i deler av hovedstaden, vedtar et samlet bystyre i juni 2019 at Oslo skal utarbeide en egen handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger – og at handlingsplanen skal omfatte alle minoriteter eksemplifisert ved «muslimer, jøder, homofile eller andre i fellesskapet vårt».

Forslaget til handlingsplan var et privat forslag framsatt av leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, og varaordfører Kamzy Gunaratnam, også fra Arbeiderpartiet. Ifølge avisen Utrop er det byrådet som får oppdraget med å utarbeide handlingsplanen som foreløpig har fått arbeidstittelen handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger. «Vanligvis følges saker opp med at det lages et forslag, kunnskapsgrunnlag om utfordringene og omfanget av hat settes sammen, og så utvikles tiltak i samarbeid med relevante aktører og parter i sivilsamfunnet,» sier Frode Jacobsen til Utrop.

Det vil jo da bli interessant å se hvem disse «relevante aktørene» blir. I april i år ble Frode Jacobsen og Kamzy Gunaratnam intervjuet av Dagsavisen sammen med aktivistene Yousef Al Nahi og Faten Al-Hussaini. Overskriften på artikkelen var «Sammen mot islam-hat». Firkløveret var da skjønt enige om at «den nasjonale handlingsplanen mot hatefulle ytringer og holdninger er for vag og utdatert, og må lages på nytt». «Vi mener dagens handlingsplan må revideres basert på tida vi lever i, og at regjeringen anerkjenner islamofobi som et problem,» sa varaordfører Kamzy Gunaratnam til Dagsavisen i april.

Nå har tydeligvis Gunaratnam og Jacobsen fått hele Oslo bystyre med seg på å lage en egen handlingsplan for Oslo. Med tanke på at landsmøtet til SV, ett av de andre byrådspartiene,  i mars vedtok en handlingsplan mot islamofobi – og leder av SVs inkluderingsutvalg, Marian Hussein, har vært på Stortingets talerstol som vararepresentant fra Oslo, så er det vel nokså åpenbart hvilken form denne handlingsplanen vil få.

De tyve prosent av 2017-årgangen i Groruddalen og Søndre Nordstrand med norsk bakgrunn vil neppe bli regnet som minoritet. De må nok når de når skolealder regne med å bli behandlet som «majoritet» som må gå ytterst forsiktig i dørene – og få høre at det nok er noe galt med holdningene deres om de skulle bli slått ned av en «minoritsmedelev». Vi kan vel allerede regne med at andelen med norsk bakgrunn vil synke ytterligere i disse bydelene.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.