De har et anstrøk av Al Nusra fronten og det er ikke stor forskjell. Erdogan kler opp jihadister og lar dem gjøre som de vil, bare de er lojale mot ham. En såret kriger evakueres fra frontlinjen ved Tel Abad 12. oktober. Foto: Abaca press/Scanpix

Meldingene fra Nord-Syria tyder på at Erdogans dogs of war, kjøterne i Free Syrian Army har begynt akkurat de henrettelser vi forbinder med dem.

Som Telegraphs utenriksredatør Con Coughlin skriver: Å si at Tyrkia skal ta ansvar for IS-fangene er en blodig ironi. Det var Tyrkia som holdt IS under armene de første årene, helt til ormen hogg dem i brystet.

Trump burde tatt lærdom. Har han dårlige rådgivere eller hører han ikke på dem?

Selv Trump kan ikke bestemme hvordan verden skal oppfatte ansvaret for det som skjer i Nord-Syria.

Ja, det er Erdogans finger på avtrekkeren, men den ville ikke vært der uten at Trump trakk ut de 50 vaktstyrkene ved grensen.

Trumps strategiske begrunnelse er forståelig. USA skulle ikke gått så tungt inn i Midtøsten, men det ville være like forfeilet å trekke seg brått ut, slik Trump har varslet.

På amerikansk sier man: If you break it, you own it.

Hvis man har intervenert sitter man med ansvaret for det som skjer hvis man trekker seg ut. Slik er det.

Trump ønsker ikke å havne i samme posisjon som Obama, som trakk en rød linje i sanden for Assad, bare å gå sin vei da den ble krysset.

At Trump ikke er direkte ansvarlig for Erdogans handlinger og at det er Erdogan alene som bærer skylden, forhindrer ikke at Trump ga ham muligheten.

Mediene gjør alt til et våpen mot Trump. Nå heter det at han ga Erdogan «grønt» lys. Deri ligger en moralsk fordømmelse. At Trump ga blaffen.

Samme anklage ble brukt om henrettelsen av Jamal Kashoggi. Den ble også hengt rundt halsen på Trump.

Politikken forsvinner. Både Erdogan og Mohammed bin Salman er selvstendige aktører med egne spill. USA sitter ikke med veto overfor dem. Trumps fiender gjør ham ansvarlig for alt som skjer. Det stemmer ikke.

Men den korte tiden som gikk fra Trump snakket med Erdogan og til tyrkerne rykket inn, er ubehagelig kort.

Vi kan vente oss bilder og historier om grusomheter begått av Free Syrian Army. Opinionen vil vende seg mot Trump. Han vil få en retroaktiv skyld. Sindige mennesker vil vite at det ikke er han, men Erdogan som er ansvarlig.

Men Trump vil allikevel ha påført seg selv unødvendig tap av tillit.

Og enn masse mennesker vil være påført lidelser som kunne vært unngått.

If you break it, you own it.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂